Energie én geld sparen

Sommige energiebesparingstips zijn inkoppers, maar weet jij hoe en hoeveel je kunt besparen? Je leest het hieronder.
Energie én geld sparen

De aarde warmt snel op. Dat is slecht voor mens en dier. We kunnen die opwarming nog afremmen, maar daarvoor moet de uitstoot van CO2 snel dalen. Dat betekent dat jij en ik ook in ons huis aan de slag moeten met energiebesparing en overschakelen naar andere energiebronnen om ons huis te verwarmen. Voor je huis betekent dat bijvoorbeeld goede isolatie en een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op aardgas. Een noodzakelijke verandering. Als je nu in actie komt zorg je ook voor lagere energiekosten. Prettig voor de portemonnee nu de gasprijzen enorm stijgen. Een goed geïsoleerde en geventileerde woning is bovendien prettig om in te wonen, heeft voldoende frisse, gezonde lucht en blijft ook in de zomer beter koel.

Minder energie gebruiken in je huur- of koopwoning, kan makkelijk zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren dicht, tochtstrips plaatsen, (LED-)lampen uit, apparaten niet op standby laten staan, was ophangen in plaats van in de droger stoppen, veel korter en minder douchen en de verwarming een graad lager. Het is vaak een andere manier van denken en doen. Maar het wordt al snel een gewoonte. Vooral besparen op het verbruik van aardgas levert meestal een flink voordeel op. Het is ook goed om uit te zoeken wat de echte energieslurpende apparaten in jouw huis zijn. Dit kan met een energiemeter. Zo kun je direct zien hoe veel energie een apparaat gebruikt als je hem aan zet. Wil je weten hoe jij snel energie kunt besparen? Kijk dan op de website van Milieu Centraal en doe de snelle bespaartest. Je krijgt dan bespaartips voor je verwarming, warm water en apparaten.

Er zijn heel veel mogelijkheden om energie te besparen. Wil je weten hoe jij het beste je huis kan verduurzamen? Doe dan de verbeter check. Je kunt denken aan het isoleren van het dak, de vloer, de binnenmuren, de gevel en je ramen. Sommige isolatiemaatregelen kun je zelf uitvoeren en sommige moet je laten doen door professionals. Maak je gebruik van een professioneel en gecertificeerd bedrijf dan kun je in aanmerking komen voor subsidies of leningen. Als je advies nodig hebt kun je bij een energieloket uit jouw gemeente aankloppen voor professioneel en onafhankelijke hulp, maar natuurlijk ook bij marktpartijen.

Slim met je verwarming omgaan helpt ook om je energieverbruik omlaag te brengen. Dit kan door de verwarming een graad lager te zetten, korter te douchen en een waterbesparende douchekop te installeren. Om de volgende stap te zetten en nog zuiniger met energie om te gaan kun je de stap nemen naar aardgasvrije verwarming. Met een zonneboiler, (PVT-) zonnepanelen of een warmtepomp kun je nog meer energie besparen. Als je advies wilt over de mogelijkheden voor jouw situatie kun je terecht bij een energieloket uit jouw gemeente.

In alle Gelderse gemeenten kun je als inwoner bij het energieloket aankloppen voor professioneel en onafhankelijk advies over het verduurzamen van je woning. Provincie Gelderland ondersteunt deze energieloketten in het professionaliseren. Het Energieloket in jouw gemeente helpt je met vragen over energie besparen, isoleren, zonnepanelen en meer. In sommige gemeenten zijn er vrijwillige energiecoaches die graag een keer komen kijken in je huis en je een eerste advies geven. Via het energieloket kun je ook in contact komen met professionele energieadviseurs of bedrijven, die je helpen met verduurzaming. Vind jouw energieloket.

Energiebesparende maatregelen kosten vaak geld. Heb je dat geld niet op de spaarrekening staan, of wil je het geld bewaren voor andere uitgaven? Er zijn gelukkig veel subsidies en leningen beschikbaar. Het Rijk heeft bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en de Energiebespaarlening. Woningeigenaren kunnen vaak ook binnen de hypotheek duurzaamheidsmaatregelen meefinancieren.

De provincie Gelderland heeft samen met veel gemeenten de stimuleringsregeling toekomstbestendig wonen waarmee je tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen voor bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten vind je meer informatie en de mogelijkheden per gemeente.

Huurders zijn afhankelijk van de eigenaar als het gaat om grote ingrepen, zoals glasvervanging en muur- of dakisolatie. Maar gelukkig kun je met kleine aanpassingen als huurder ook zelf energie besparen. Zo kun je al flink besparen op gas door radiator- of ketelfolie te plakken. Of door de naden en kieren te dichten, verwarmingsbuizen te isoleren, een brievenbusborstel te plaatsen, deuren te sluiten, korter te douchen of de temperatuur een graad lager te zetten. Sommige gemeenten hebben klusteams die kunnen helpen bij het aanbrengen van kleine bespaarmaatregelen. Voor een aantal van de maatregelen zijn er ook gemeentelijke regelingen beschikbaar. Bij het energieloket in de gemeente kunnen ze daar meer over vertellen. Of kijk online welke tips jou kunnen helpen bij het besparen van gas

Woont u in een appartement met een Vereniging van Eigenaren? Voor VvE's s die willen verduurzamen en daar niet direct geld voor hebben is er een VvE Energiebespaarlening. Kijk voor een overzicht van de subsidies en leningen op de Energiesubsidiewijzer.

Bronnen

Dit artikel is gebaseerd op actuele informatie van verschillende bronnen. Provincie Gelderland doet haar best om juiste informatie te verstrekken maar is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de correctheid en juistheid van de aangeboden informatie. De actualiteit van de informatie wordt ook bepaald door technologische ontwikkelingen en nieuwe of andere politieke inzichten.

Waarom een klimaatcampagne?

De aarde warmt te snel op. Een stijgende temperatuur is slecht voor mensen, dieren en de natuur. In Parijs, Den Haag en ook in Gelderland maakten we afspraken om hier wat aan te doen. In Gelderland zorgen we ervoor dat we in 2030 ruim de helft minder broeikasgassen, zoals CO2, uitstoten. We moeten de vaart erin houden want 2030, daar zijn we zo. Het klimaat raakt ons allemaal. Samen kunnen we iets betekenen, voor nu en later.

Nog niet uitgelezen?

Er is meer!