Via het lokale weekblad las hij over het energieloket van de gemeente. Hij nam contact op, een energieadviseur kwam bij hem langs en gaf advies. Inmiddels zijn de buitenmuren geïsoleerd, wonen Peter en zijn gezin een stuk comfortabeler en besparen ze enorm veel gas. Toen ik bezig was met het opknappen van de schuur en de muren met hout bekleed waren, vond ik dat zo mooi dat ik ook muren van de woning met hout wilde bekleden”, vertelt Peter enthousiast. “En als ik dat dan toch ga aanpakken, wil ik ook direct de buitenmuren van de oude woning isoleren. Twee vliegen in één klap! Maar kan dat wel, is dat handig en hoe moet dat dan? De adviezen over het isoleren van buitenmuren die ik hoorde en las, spraken elkaar enorm tegen. Het uitvoeren van de klus kan ik wel, maar ik ben geen energiedeskundige.”
Opknappen èn isoleren - met gratis advies

Energieloket
In de lokale krant zag Peter een advertentie van de gemeente. Via het energieloket kan elke inwoner onafhankelijk advies krijgen over het verduurzamen van zijn of haar woning. Peter: “Ik wilde professioneel én onafhankelijk advies over het isoleren van mijn buitenmuur dus nam ik contact op met het loket.” De energieadviseur had al informatie over de woning verzameld en zag dat Peter 8 jaar geleden al zonnepanelen had geïnstalleerd, enkele jaren geleden zijn spouwmuur isoleerde en op zijn schuur een sedumdak heeft. “Vaak begint de energieadviseur met kleine bespaartips, zoals het installeren van LED lampen of tochtstrips. Maar dat was bij mij niet nodig, ik ben al ver met het verduurzamen.” vertelt Peter trots. “De adviseur kwam daarna bij mij thuis langs om de woning zelf te bekijken. Alle lof voor deze man. Hij had enorm veel kennis en wist me heel goed te adviseren.”
Terugverdiend
Inmiddels is de buitenmuur van Peter geïsoleerd en zitten de eerste houten planken tegen de buitenmuur. “We kregen het advies om het dak ook te gaan isoleren. Dat willen we wel, maar daar moeten we weer even voor sparen. Het isoleren kost natuurlijk geld, maar je hebt het ook zo terugverdiend. Na het isoleren van de spouwmuur bespaarden we in een jaar tijd ruim 1000 euro op de energierekening!”
Of Peter op korte termijn een energieneutraal huis heeft weet hij nog niet. “We hebben zo’n oud huis, er is hier geen kruipruimte, dus het isoleren van de vloer kan nu niet. Dan wordt het ook lastig om over te gaan op bijvoorbeeld een warmtepomp.”
De tips van Peter
Peter is enthousiast over de hulp die hij kreeg van het energieloket. “De adviseur had echt veel kennis en kon mij goed van dienst zijn. Ik heb al veel andere mensen de tip te geven om eens bij het energieloket aan te kloppen. Het besparen van energie is goed voor het klimaat, maar ook voor je eigen portemonnee!” Op de website van het regionaal energieloket vind je het loket in jouw gemeente.
Wat is jouw invloed heb jij?
In deze campagne laten Gelderlanders zien hoe zij door een andere manier van leven, werken, wonen, reizen en eten het klimaat verbeteren. Laat je verrassen, fris je kennis op en vooral: deel ook jouw initiatief!Wat wil je weten van...
Zonne-energie
In Gelderland wordt 10% van de gebruikte elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op woningen.
Windenergie
Energie besparen
Elektrisch rijden
Evenementen
Voedsel
Een duurzaam menu is alleen mogelijk bij kleine instellingen (horeca, zorg-instellingen, bedrijfs-catering, detailhandel).