Minder voedselverspilling door lekkere restjes
“Ik denk goed na over mijn boodschappenlijst: ik schat in hoeveel we nodig hebben. Te veel voorraad in de vriezer betekent bij ons vaak meer voedselafval. Geen kiloknallers in de diepvries dus. Verder zit de zuivel in flessen die steeds opnieuw gebruikt worden. Wist je dat 1 kilo voedselafval in de voedselketen gelijk staat aan 7.000 liter water? Daar kun je 100 keer van douchen! En we kopen lokaal in: seizoensgroenten dus, meestal onverpakt en ongesneden. Dat snijden vraagt wél extra tijd ja. We koken bijna elke dag vers en alleen van tevoren als dat nodig is. Als er wat overblijft dan gebruiken we dat weer. Van oud brood maken we croutons, wentelteefjes, paneermeel of – heel ouderwets - broodsoldaatjes: in stukjes gesneden brood uit de oven. Lekker met spinazie en een eitje. Dus lokaal en biologisch inkopen hoeft niet duurder te zijn; we zien veel minder voedsel in de GFT-bak verdwijnen dan een aantal jaren geleden.”
Vis, vlees of vegetarisch
“We eten 3 keer in de week vlees en 2 keer vis.” Johannes zwaait naar een bewoonster die het menu van vandaag bekijkt. “De uitdaging voor ons is toch wel vegetarisch eten. Als er verse groenten, een aardappelvariatie en stukje vlees of vis op het bord ligt, dan is 90% van de borden die we afruimen leeg. Dat het stukje wat duurdere vlees of vis kleiner is dan voorheen maakt echt niets uit. Het is niet gezond om daar te veel van te eten. Natuurlijk probeer ik vegetarische vleesvarianten uit, maar die verandering is best lastig en verwarrend voor oudere mensen. Als er ‘schnitzel’ op het menu staat, smaakt een vegetarische variant toch anders dan in hun herinnering. Daarom vervangen we vlees door een lekkere omelet met groenten of een gevulde portobello. Gelukkig zijn er steeds meer bewoners die vegetarisch eten. Als ik die aan de gedekte tafel zie genieten van een vegaburger, hoop ik dat andere bewoners dat óók zien. Zo kan een klein, nieuw hapje een extra stapje richting duurzaam eten zijn. Als we een generatie verder zijn, ziet het menu er ongetwijfeld anders uit.”
Groen voedselaanbod: Gelderland van Morgen
In maart 2022 startte ‘Gelderland van Morgen’. Met advies en begeleiding van Greendish gaan ondernemers in de horeca, zorg, catering en detailhandel aan de slag om voedsel anders aan te bieden: gevarieerder, met meer eiwitten en kleurrijke seizoensgroenten. Ook voedselverspilling voorkomen staat op de agenda. De Sterreschans en Johannes doen ook mee. “De eerste bijeenkomst hebben we achter de rug. We zijn al duurzaam op weg, maar er kan vast meer. Ik hoop dat we door andere zorginstellingen en Greendish geïnspireerd worden om nog meer stappen te zetten. En dat wij anderen ook praktische inzichten geven. We hebben huiswerk voor de komende week: informatie over onze menu’s en recepten doorgeven voor de zogenaamde nulmeting. Deze meting geeft inzicht in hoe we nu werken en waar nog duurzame kansen liggen. Ik ben benieuwd!”
Johannes, doet zijn koksbuis aan. “Vandaag eten we verse pompoensoep met bouillon van gisteren en zelfgemaakte croutons.”
Ben je benieuwd naar de duurzame kansen voor jouw bedrijf? Lees meer over Gelderland van Morgen. Provincie Gelderland subsidieert 50% van de kosten van Gelderland van Morgen.