Ons klimaat: de invloed van Gelderlanders

De klimaatverandering houdt ons allemaal bezig. Samen kunnen we iets betekenen. Voor nu en voor later.
header ons klimaat, jouw invloed
Laatst gewijzigd op: 22-december-2022

Om verdere opwarming van de aarde te stoppen gaan we anders leven, werken, wonen, reizen en eten. Hier vertellen Gelderlanders over hun initiatief. Over wat ze anders doen, wat hen drijft, waar ze tegenaan liepen en wat hen hielp. En wie weet helpt het jou ook… 

Maaltijd met aandacht van Johannes

Kok Johannes doet het liefst boodschappen bij lokale winkels. Door kleinere hoeveelheden te kopen en creatieve recepten voorkomt hij voedselverspilling. Lees zijn verhaal en bekijk de hele video.

De medaille van Alexander

Alexander maakt de Zevenheuvelenloop zo duurzaam als maar kan. Dat betekent nadenken over wat je achterlaat. Lees zijn verhaal en bekijk de hele video.

Het aandeel van Xeni

Xeni kocht een bescheiden aandeel in een windpark. Dit levert niet alleen geld op, maar ook een goed gevoel en duurzame energie voor 11.000 huishoudens. Lees hier haar verhaal en bekijk de hele video.

Op bezoek bij Mieke

Mieke maakte van haar biologische boerderij een kleine zonne-centrale met 180 zonnepanelen op het dak. Lees hier haar verhaal en bekijk de hele video.

Peters huis bekeken

Peter knapte zijn huis op en ontdekte dat hij het gelijk beter goed kon isoleren. Mét gratis hulp van het energieloket. Lees hier zijn verhaal en bekijk de hele video.

De straat van Anita

Anita kreeg haar straat enthousiast voor een elektrische deelauto. Maar liefst acht ‘tweede auto’s’ verdwenen. Lees hier haar verhaal en bekijk de hele video.

Welke invloed heb jij?

In deze campagne laten Gelderlanders zien hoe zij door een andere manier van leven, werken, wonen, reizen en eten het klimaat verbeteren. Laat je verrassen, fris je kennis op en vooral: deel ook jouw initiatief!

Wat wil je weten van…

Voedsel

Voeding header.jpg

Een duurzaam menu is alleen mogelijk bij kleine instellingen (horeca, zorg-instellingen, bedrijfs-catering, detailhandel).

Waar of niet waar?

Evenementen

hardloper neemt water aan tijdens wedstrijd

Het verduurzamen van een evenement is heel erg lastig.Waar of niet waar? 

Zonne-energie

In Gelderland wordt 10% van de gebruikte elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op woningen.

Waar of niet waar?

Windenergie

Om deel te nemen in een energiecoöperatie moet je veel geld hebben.

 

Waar of niet waar?

Energie besparen

Ik heb een huurhuis, dus energiebesparing gaat niet over mij.

 

Waar of niet waar?

Elektrisch rijden

Gemiddeld staat een auto 95% van de tijd stil.

 

 

Waar of niet waar?

Waarom een klimaatcampagne

De aarde warmt te snel op. Een stijgende temperatuur is slecht voor mensen, dieren en de natuur. In Parijs, Den Haag en ook in Gelderland maakten we afspraken om hier wat aan te doen. In Gelderland zorgen we ervoor dat we in 2030 ruim de helft minder broeikasgassen, zoals CO2, uitstoten. We moeten de vaart erin houden want 2030, daar zijn we zo. Het klimaat raakt ons allemaal. Samen kunnen we iets betekenen, voor nu en later.