Transcript - MHSIG - Leefbaarheid De Plantaan

Lees het transcript van Mijn Huis Staat In Gelderland - Leefbaarheid De Plantaan.

We zijn in Wezep bij finalisten van de challenge Mijn Huis staat in Gelderland. De groep De Plataan leidt ons rond door het pand en vertelt wat zij aan het thema leefbaarheid doen in hun plannen.

Is wel mooi he. Ja. En als je daar kijkt, daar heb je, dan de appartementen. Dus waar je komt te wonen. 

Ik ben Jan van Raalte en ik ben voorzitter van de zorg woongroep De Plataan. En de Plataan heeft de gelegenheid gekregen om in dit mooie gebouw De Klepperbelt te kijken of we daar zorgappartementen kunnen regelen voor een aantal mensen met een beperking in Wezep.

Onder leefbaarheid verstaan wij dan het verbinden van mensen met elkaar. En je begint steeds vanuit de inwoners. In dit geval bij De Plataan begin je vanuit het bestuur en de groep ouders. Die een kind hebben dat hier graag, met een beperking, die hier graag wil wonen.

De buurt weet precies hoe het hier wonen is. Dat weten zij beter dan wij. Dus doe je voordeel daarmee.

Ik woon hier op de hoek tegenover dit gebouw zeg maar, waar de jongeren komen te wonen. En ze hebben eigenlijk mij benaderd om te kijken wat er in de buurt speelt. Dan kom je gelijk al op verhalen van wat zouden wij dan ook als buurt eventueel ook kunnen doen.

In de praktijk zien we heel vaak, en zoals ook bij Mijn Huis staat in Gelderland, dat er begonnen wordt vanuit de stenen te denken. Maar in feite is natuurlijk met de mensen samen de leefbaarheid, ja, dat is cruciaal.

De eerste tip is gebruik de kracht die er is in de buurt, de kracht van de mensen zelf. Tip 2 is de communicatie: doe dat op een manier die ook weer past bij de betreffende buurt. En tip 3 is: haal ook de blik van buiten naar binnen toe, door een onafhankelijke bijvoorbeeld in te schakelen.

Ik vind het een super mooie tekening. En ik hoop dat we, dat ze snel gaan bouwen en we er zo snel mogelijk gaan wonen.