De finalisten van De Plataan uit Wezep realiseren een woonzorggroep in een leegstaande school, én hebben daarbij tegelijkertijd aandacht voor verbinding met de buurt. In het filmpje hieronder laten zij zien hoe zij het thema ‘leefbaarheid’ opnemen in hun plannen.
Praktische tips leefbaarheid
transcriptie
De finalisten van De Plataan vinden het belangrijk dat de toekomstige bewoners zich niet alleen thuis voelen in het gebouw, maar ook in de omgeving. En tegelijkertijd dat de buurt zich vertrouwd voelt met de bewoners. Daarom zetten ze met hulp van Sylvia van de Leefbaarheidsalliantie extra in op het thema ‘leefbaarheid’. Helaas kon door de coronamaatregelen de geplande buurtbijeenkomst in het begin van het traject niet doorgaan. In de tussentijd heeft De Plataan andere manieren gevonden om in contact te komen en blijven met de buurt. Zo helpt buurtbewoner Henri de groep als buurtambassadeur. Daarnaast mag de groep in overleg met de gemeente een stuk gemeentelijk terrein grenzend aan het schoolterrein beheren en ontwikkelen samen met de buurt. Met als doel een groene ontmoetingsplek voor de hele buurt waar ook activiteiten kunnen worden georganiseerd.
In verbinding met de buurt
Hoe kun je samen met de buurt de woonomgeving verbeteren en tegelijkertijd werken aan sociale verbinding? Dat is waar het binnen het thema ‘leefbaarheid’ om draait. Het gaat hierbij om het betrekken van de buurt, activiteiten ontwikkelen voor en door de buurt en oog hebben voor kansen en problematiek binnen de wijk.
Jan van Raalte, De Plataan, heeft 3 tips voor als je zelf aan de slag wil met leefbaarheid:
- Betrek de buurt in een zo vroeg mogelijk stadium en begin blanco;
- Doe dat in de overtuiging dat er een kans is dat het je eigen initiatief verrijkt, als je de buurt erbij betrekt. Dat het daadwerkelijk meer gaat opleveren;
- Hou de buurt op de hoogte.