Hoe is het nu met… woongroep de Huisdieren in Dieren

In de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’ zijn 5 groepen bezig om 5 leegstaande locaties te veranderen in woningen.
Hoe is het nu met… woongroep de Huisdieren in Dieren

De challenge begon in 2020 met een zoektocht naar geschikte locaties en gemeenten die wilden deelnemen. Inmiddels is het najaar 2022, zijn er groepen geselecteerd en zijn zij druk bezig met hun plannen en de verbouwing.

Woongroep De Huisdieren won al prijzen met de wedstrijd Mijn huis staat in Gelderland op het gebied van energietransitie en leefbaarheid. Ze dingen nu nog mee naar de hoofdprijs, die in 2023 wordt uitgereikt. Tessa Cramwinckel, een van de eigenaren, vertelt hoe het gaat met de verbouwing van de Köllingschool in Dieren.

7 Huisdieren

De Huisdieren zijn goed bezig; de aannemer is weg en inmiddels wonen er 7 Huisdieren in de voormalige kleuterschool. Tessa vertelt: “De woonkamer en de keuken zitten in de koepel, wat vroeger het speellokaal was. De 2 grote leslokalen hebben we in tweeën gesplitst. En de zolder hebben we zo verbouwd dat die leefbaar is geworden. Daarmee hebben we in totaal 5 slaapkamers gecreëerd voor 6 mensen, waaronder 1 koppel. Ook hebben we nog een extra kamertje gemaakt voor iemand die spijt had en toch bij ons wilde wonen. Sinds een paar weken wonen we er echt allemaal en dat gaat heel goed.” 

Proefkleurtjes op de muur

De grote verbouwing is afgerond, maar de verbouwsfeer moet er nog een beetje af. Het is tijd voor de laatste afwerkingen. Tessa legt uit: “We willen de tuin nog wat opkalefateren en we moeten 4 parkeerplaatsen maken van de gemeente. Daarnaast komt er nog een schuurtje voor het gereedschap. Binnen is bijna alles klaar. We gaan de gang nog verven, daar zitten nu proefkleurtjes op de muur. En we hebben nu 1 badkamer klaar, maar daar is het warm water nog niet aangesloten. Zodra dat is gebeurd, kunnen we de andere badkamer verbouwen. Dan hebben we er 1 met een douche en 1 met een bad. De keuken gebruiken we al, maar er komen nog kastjes in. Stiekem is er dus nog genoeg te doen!”

Een voedselbos in het klein

Een voedselbos in het klein transcriptie

We zijn in Dieren bij woongroep De Huisdieren, finalisten van de challenge Mijn huis staat in Gelderland. Twee leden van de Huisdieren leiden ons rond door het pand. Nou we zijn hier in Dieren. We zijn in een oud schoolgebouw Ik vind het wel ongemakkelijk haha Is dat zo? Ja haha Nou welkom in Huisdieren Wij zijn de Huisdieren wij hebben meegedaan aan Mijn huis staat in Gelderland, de challenges We hebben een oud pand, dat konden we de 21e eeuw in trekken En we hebben wel een beetje verstand van zaken maar eigenlijk ook weer niet kom je dan achter Energietransitie is in de basis dat we alles wat wij doen met fossiele energie, wordt opgewekt, willen over naar een energie die wordt opgewekt met bronnen die onuitputtelijk zijn. Dus hernieuwbare energie Eh nou de eerste stap van verduurzaming is trouwens dat wij een woongroep zijn. En dat betekent eigenlijk dat wij alle voorzieningen delen met elkaar waardoor we niet 5 badkamers hoeven te bouwen en 5 keukens en alles nieuw bouwen, maar we gaan uit van de bestaande bouw. Bouwen 1 keuken en in de bestaande natte cellen konden we gewoon badkamers realiseren. Wat een hoop bouwmaterialen en dus energie en arbeid scheelt Dus dat is in ieder geval al een eerste stap Als je dingen gaat opzoeken over hoe je het beste met energietransitie om kan gaan, gaat het toch al vaak over nieuwe gebouwen Dus dan heb je nieuwbouw hoe je dat het beste kunt implementeren Vanaf de ruwbouw tot uiteindelijk afleveren En echt omdat het zo’n specifiek gebouw is, met allemaal bepaalde hoeken en gaten, hebben we wel echt op de man af kunnen vragen – of op de expert dan – kunnen vragen hoe zouden we dat in dít geval moeten doen Of je dan ook nog dingen zijn opgevallen of dat je kansen ziet voor hoe we eventueel in de toekomst naartoe kunnen werken Zeer zeker mooie dingen Het is ook een uitdaging bij zo’n pand om het ook echt goed geïsoleerd te krijgen dat je gelijk naar een lagere temperatuur in de verwarming kunt gaan zodat je dan naar gasloos kunt Daar is nog wel voor de komende tijd nog wel wat uitdaging in voor jullie om te kijken van wat is nou het beste systeem om in de toekomst echt van dat gas af te kunnen.

Alle bewoners houden veel van tuinieren. Het grote betegelde schoolplein was ze dus een doorn in het oog. Daarvoor in de plaats is er daarom nu een moestuin, een kas en iets wat de Huisdieren ‘de akker’ noemen, maar wat eigenlijk ook gewoon een moestuin is. Tessa legt uit: “We hebben een soort voedselbos in het klein gemaakt. Dat betekent dat we vooral eetbare planten en bomen hebben staan. Van de moestuin kunnen we al eten, de fruitboompjes beginnen te groeien. Af en toe hebben we bijvoorbeeld een pruim, die delen we dan met zijn vijven.” 

Verbindende buurtdag

De verbouwde school ligt heel centraal. Als de bewoners in de tuin werken, loopt er altijd wel iemand langs om een praatje te maken. Tessa lacht: “Elke 10 minuten spreken we wel een buurtgenoot. Dat gaat altijd heel gemoedelijk. Gelukkig ziet de buurt ons niet als een stelletje hippies die het beter weten, waar we in het begin wel bang voor waren. Wat helpt, is dat we meteen na de aankoop een buurtdag hebben georganiseerd. We hebben bij wel 100 huizen aangebeld, flyers uitgedeeld en een praatje gemaakt. Op de buurtdag leerden ze niet alleen ons kennen, maar raakten ze ook met elkaar in gesprek. Het was echt een verbindende dag. Dat willen we binnenkort nog een keer doen.”

Challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’

Veel mensen zoeken naar een huis, ook in Gelderland. Als provincie willen we deze woningzoekenden helpen. We zien een deel van de oplossing in de gebouwen die nu leeg staan. Met de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’ koppelen we woningzoekenden aan deze leegstaande gebouwen. Samen met ons en hun gemeente maken de deelnemers een plan, verbouwen ze de gebouwen naar woningen en de directe omgeving naar een leefbaar gebied. En dat in de vorm van een challenge. Uiteindelijk wordt zowel gekeken naar de transformatie van de gebouwen, als naar de transformatie of samenwerking van/met de omgeving. In 2023, wanneer de meeste projecten klaar zijn, gaat een expertgroep bij alle finalisten langs en is er een prijs voor de winnaar.