Gravin van Rechterenschool in Appeltern

De groep ‘Back to school’ tovert deze leegstaande school om tot droompaleis.
Gravin van Rechterenschool

In Appeltern aan de Spitsestraat staat de prachtige monumentale voormalige Gravin van Rechterenschool uit 1953. Deze school is vernoemd naar de gravin van Rechteren, die door een schenking de stichting van deze school mogelijk maakte. De school is inmiddels verhuisd maar bestaat nog steeds en is een van de oudste bijzondere scholen in Nederland. Het schoolgebouw bestaat uit 2 lokalen en enkele bijruimtes. De voormalige Gravin van Rechterenschool uit 1953 is geschikt om ruimte te geven aan 3 tot 4 woningen of 1 woongroep.

Back to school

“Voor starters zoals wij is het steeds moeilijker om een huis te vinden. De meeste starterswoningen zijn niet meer te betalen. We zijn dan ook heel blij dat de gemeente ons nu de kans geeft om een leegstaand pand om te toveren tot betaalbare woningen”, vertelt Maik van Ooijen (25). Samen met Mae van Beuningen, Falco Soetekouw, Naomi Vermeulen en Dennis Brouw tekende hij half oktober 2021 het koopcontract van de voormalige Gravin van Rechterenschool in Appeltern.

“In totaal komen er 4 woningen van ongeveer 100 vierkante meter, want Naomi en Dennis gaan samenwonen. De voorkant blijft qua uitstraling zoveel mogelijk hetzelfde. Dat was een wens van de gemeente en dat vinden we zelf ook belangrijk. Het is zo’n herkenbaar gebouw voor iedereen uit het dorp, dus dat willen we graag behouden.”

“Onze huizen worden gasloos en duurzaam. We gaan alles goed isoleren en er komen zonnepanelen en een warmtepomp. Als er nog budget over is, maken we een groen dak. Verder willen we in de tuin een wadi aanleggen voor regenwater en planten poten die goed zijn voor insecten en de biodiversiteit”, vertelt Maik. “We hebben geluk dat de vader van Mae veel weet van de bouwwereld. Hij helpt ons met de tekeningen en de verbouwing. Als het meezit kunnen we begin volgend jaar starten en zijn onze huizen eind 2022 klaar. We gaan zoveel mogelijk zelf doen, met hulp van familie en vrienden.”