Gravin van Rechterenschool in Appeltern

De groep ‘Back to school’ tovert deze leegstaande school om tot droompaleis.
Gravin van Rechterenschool in Appeltern

In Appeltern aan de Spitsestraat staat de prachtige monumentale voormalige Gravin van Rechterenschool uit 1953. Deze school is vernoemd naar de gravin van Rechteren, die door een schenking de stichting van deze school mogelijk maakte. De school is inmiddels verhuisd maar bestaat nog steeds en is een van de oudste bijzondere scholen in Nederland. Het schoolgebouw bestaat uit 2 lokalen en enkele bijruimtes. De voormalige Gravin van Rechterenschool uit 1953 is geschikt om ruimte te geven aan 3 tot 4 woningen of 1 woongroep.

Overige informatie

Back to school

“Voor starters zoals wij is het steeds moeilijker om een huis te vinden. De meeste starterswoningen zijn niet meer te betalen. We zijn dan ook heel blij dat de gemeente ons nu de kans geeft om een leegstaand pand om te toveren tot betaalbare woningen”, vertelt Maik van Ooijen (25). Samen met Mae van Beuningen, Falco Soetekouw, Naomi Vermeulen en Dennis Brouw tekende hij half oktober 2021 het koopcontract van de voormalige Gravin van Rechterenschool in Appeltern.

“In totaal komen er 4 woningen van ongeveer 100 vierkante meter, want Naomi en Dennis gaan samenwonen. De voorkant blijft qua uitstraling zoveel mogelijk hetzelfde. Dat was een wens van de gemeente en dat vinden we zelf ook belangrijk. Het is zo’n herkenbaar gebouw voor iedereen uit het dorp, dus dat willen we graag behouden.”

“Onze huizen worden gasloos en duurzaam. We gaan alles goed isoleren en er komen zonnepanelen en een warmtepomp. Als er nog budget over is, maken we een groen dak. Verder willen we in de tuin een wadi aanleggen voor regenwater en planten poten die goed zijn voor insecten en de biodiversiteit”, vertelt Maik. “We hebben geluk dat de vader van Mae veel weet van de bouwwereld. Hij helpt ons met de tekeningen en de verbouwing. Als het meezit kunnen we begin volgend jaar starten en zijn onze huizen eind 2022 klaar. We gaan zoveel mogelijk zelf doen, met hulp van familie en vrienden.”

Gravin van Rechterenschool

Gravin van Rechterenschool transcriptie

We zien beelden van de leegstaande voormalige Gravin van Rechterenschool in Appeltern. Aan het woord zijn René Cruijsen, wethouder gemeente West Maas en Waal en Willie van de Kamp, projectleider gemeente West Maas en Waal. Beelden van het pand, van binnen en van buiten, worden afgewisseld met beelden van de geïnterviewde personen. René Cruijsen, Wethouder gemeente West Maas en Waal: Wij stimuleren natuurlijk mensen van buitenaf, maar ook onze eigen inwoners - want er zijn ook heel veel woningzoekenden van onze eigen jeugd op dit moment - om dus toch de mogelijkheid te bieden om hier te kunnen wonen. Willie van de Kamp, Projectleider gemeente West Maas en Waal: We staan hier bij de voormalige basisschool in Appeltern. De school heeft een best wel oud karakter. Het is in 1953 gebouwd. Dat is gebeurd onder de naam Gravin van Rechterenschool. En heeft echt het karakter van een hele kleine basisschool waarin wij denken dat je er een mooie ontwikkeling kunt laten plaatsvinden. Cruijsen: De locatie willen we graag intact houden, maar we willen wel graag gaan bewonen. Zodoende zijn we in aanraking gekomen met de provincie Gelderland en daar is dit dan een mooi project voor in Appeltern. Van de Kamp: Wij denken aan een ontwikkeling van drie tot vier woningen, maar we denken ook aan een bijzondere woongroep. Cruijsen: Als je dat met vier of vijf mensen samen kunt maken, dan heb je financieel gezien een goedkope woning. Op een oude locatie, precies midden in het dorp. Van de Kamp: Wat interessant is om te weten van dit gebouw is dat het 450m2 bouwoppervlakte heeft. Het kavel is 2000m2, dus dat geeft ook best wat ruimte om meer dan alleen maar met het bouwoppervlakte iets te gaan doen. Cruijsen: Nu bied je de mogelijkheid echt aan de inwoners door te zeggen; oké het is van jullie. Het kan van jullie worden als jullie je inschrijven en gezamenlijk meedoen aan dit project. Van de Kamp: Wij zoeken mensen die met een idee komen die passend is voor Appeltern. Maar ook passend bij de school. De kwaliteit die de school heeft zeg maar die willen we terug zien. Het idee die het meeste aandacht en respect heeft voor het gebouw daar zou echt wel de voorkeur van de gemeente naar uit gaan. Cruijsen: Mensen die geinteresseerd zijn in dit mooie pand en in deze mooie omgeving, die kunnen zich gaan aanmelden via mijnhuisstaatingelderland.nl Eindshot ‘Doe mee aan de challenge’ mijnhuisstaatingelderland.nl. Logo’s gemeente West Maas en Waal en provincie Gelderland