Gravin van Rechterenschool in Appeltern

In Appeltern staat een van de oudste en meest bijzondere scholen in Nederland. De voormalige Gravin van Rechterenschool uit 1953 is geschikt om ruimte te geven aan drie à vier woningen of een woongroep.
Gravin van Rechterenschool in Appeltern

Gravin van Rechterenschool

Gravin van Rechterenschool transcriptie

We zien beelden van de leegstaande voormalige Gravin van Rechterenschool in Appeltern. Aan het woord zijn René Cruijsen, wethouder gemeente West Maas en Waal en Willie van de Kamp, projectleider gemeente West Maas en Waal. Beelden van het pand, van binnen en van buiten, worden afgewisseld met beelden van de geïnterviewde personen. René Cruijsen, Wethouder gemeente West Maas en Waal: Wij stimuleren natuurlijk mensen van buitenaf, maar ook onze eigen inwoners - want er zijn ook heel veel woningzoekenden van onze eigen jeugd op dit moment - om dus toch de mogelijkheid te bieden om hier te kunnen wonen. Willie van de Kamp, Projectleider gemeente West Maas en Waal: We staan hier bij de voormalige basisschool in Appeltern. De school heeft een best wel oud karakter. Het is in 1953 gebouwd. Dat is gebeurd onder de naam Gravin van Rechterenschool. En heeft echt het karakter van een hele kleine basisschool waarin wij denken dat je er een mooie ontwikkeling kunt laten plaatsvinden. Cruijsen: De locatie willen we graag intact houden, maar we willen wel graag gaan bewonen. Zodoende zijn we in aanraking gekomen met de provincie Gelderland en daar is dit dan een mooi project voor in Appeltern. Van de Kamp: Wij denken aan een ontwikkeling van drie tot vier woningen, maar we denken ook aan een bijzondere woongroep. Cruijsen: Als je dat met vier of vijf mensen samen kunt maken, dan heb je financieel gezien een goedkope woning. Op een oude locatie, precies midden in het dorp. Van de Kamp: Wat interessant is om te weten van dit gebouw is dat het 450m2 bouwoppervlakte heeft. Het kavel is 2000m2, dus dat geeft ook best wat ruimte om meer dan alleen maar met het bouwoppervlakte iets te gaan doen. Cruijsen: Nu bied je de mogelijkheid echt aan de inwoners door te zeggen; oké het is van jullie. Het kan van jullie worden als jullie je inschrijven en gezamenlijk meedoen aan dit project. Van de Kamp: Wij zoeken mensen die met een idee komen die passend is voor Appeltern. Maar ook passend bij de school. De kwaliteit die de school heeft zeg maar die willen we terug zien. Het idee die het meeste aandacht en respect heeft voor het gebouw daar zou echt wel de voorkeur van de gemeente naar uit gaan. Cruijsen: Mensen die geinteresseerd zijn in dit mooie pand en in deze mooie omgeving, die kunnen zich gaan aanmelden via mijnhuisstaatingelderland.nl Eindshot ‘Doe mee aan de challenge’ mijnhuisstaatingelderland.nl. Logo’s gemeente West Maas en Waal en provincie Gelderland

Over de locatie

In Appeltern aan de Spitsestraat staat de prachtige monumentale voormalige Gravin van Rechterenschool uit 1953. Deze school is vernoemd naar de gravin van Rechteren, die door een schenking de stichting van deze school mogelijk maakte. De school is inmiddels verhuisd maar bestaat nog steeds en is een van de oudste bijzondere scholen in Nederland. Het schoolgebouw bestaat uit 2 lokalen en enkele bijruimtes.

Wij zoeken een nieuwe invulling voor deze voormalige school. Het gebouw is zeer geschikt om - met behoud van de historische kenmerken - ruimte te geven aan drie à vier woningen of een bijzondere woongroep bijvoorbeeld. Het gebouw heeft een oppervlakte van 450 m2 en staat op een kavel van circa 2.000 m2.

Nieuwe invulling

De gemeente zoekt een deelnemersgroep die met aandacht en respect voor de historische kwaliteiten het dorpshuis een nieuw leven geeft. Passend in de omgeving. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat er aandacht is voor verduurzaming van de gebouwen.

Over het dorp: Appeltern

De ruim 19.300 inwoners tellende gemeente ligt in het Rivierengebied in het Land van Maas en Waal. Ingeklemd tussen de twee rivieren ligt dit mooie rustige stukje Nederland met uitgestrekte akkers en weiden, karakteristieke dorpen, slingerende dijken en kleurrijke boomgaarden. Dat maakt wonen hier erg aantrekkelijk. Zeker gezien de centrale ligging. Steden als Nijmegen, Tiel, ´s-Hertogenbosch en Arnhem zijn uitstekend bereikbaar. West Maas en Waal bestaat uit acht dorpen: 4 aan de Maas- en 4 aan de Waalkant. Ieder dorp heeft zijn eigen basisvoorzieningen, zoals scholen, winkels en sportvelden.

Het pittoreske dorpje Appeltern ligt aan de Maas en telt zo’n 800 inwoners. Het dorp staat vooral bekend om hét grootste tuininspiratiepark van Europa: De Tuinen van Appeltern met jaarlijks vele tienduizenden bezoekers. Bijzonder is ook stoomgemaal De Tuut, geregistreerd als rijksmonument en nog steeds te bezichtigen voor publiek als museum. Er is in Appeltern een veerverbinding met het Noord-Brabantse Megen.

 

Links

De MHSIG-locaties

Bekijk hier de andere locaties van de challenge Mijn huis staat in Gelderland.