Hoe is het nu met… projectgroep De Hanze in Maasbommel?

In de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’ zijn 5 groepen bezig om 5 leegstaande locaties te veranderen in woningen.
Oud buurthuis van Maasbommel

De challenge begon in 2020 met een zoektocht naar geschikte locaties en gemeenten die wilden deelnemen. Inmiddels is het najaar 2022, zijn er groepen geselecteerd en zijn zij druk bezig met hun plannen en de verbouwing.

Samen met 5 vrienden kocht Harm van Dijk het voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel. 1 gebouw dat ze willen omtoveren tot 4 huizen: 2 aan de voorkant en 2 aan de achterkant. Om geld uit te sparen, gaan ze zoveel mogelijk zelf doen. Harm vertelt hoe het nu gaat.

Alleen de muren blijven staan

Vriendengroep De Hanze heeft inmiddels een sleutelovereenkomst met de gemeente. Het  pand staat nog niet officieel op naam, maar eind deze maand vindt de overdracht plaats. “Dan is de hypotheek ook rond”, vertelt Harm. “En in de tussentijd kunnen we al wel een hoop sloopwerkzaamheden doen, want die vergunningen en meldingen zijn al geregeld. We willen zoveel mogelijk strippen, zodat het straks helemaal kaal is. Op dit moment slopen we de plafonds eruit en alle deurkozijnen hebben we al verwijderd. De vloeren volgen daarna. Alleen de muren blijven staan.” 

Geen haast

Met zijn zessen bouwen de jongeren 4 woningen voor 4 huishoudens - er zijn twee stellen. Ze willen zoveel mogelijk zelf doen. Niet alleen de sloopwerkzaamheden, maar ook de bouw daarna. Harm lacht: “We zijn vrij handig, dus dat lukt ons wel. We hebben ook geen haast. We wonen allemaal nog thuis en niemand heeft daar moeite mee. Zo kunnen we zoveel mogelijk geld uitsparen.” 

Geïnteresseerde dorpsgenoten

Het voormalige dorpshuis De Hanze ligt midden in het dorp. Er lopen dus genoeg mensen langs. Harm vertelt: “Nu we aan het slopen zijn, komt er elke dag wel iemand kijken. We zijn van plan iets te organiseren voor de buurt, zodat ze het kunnen zien voordat we gaan verbouwen. En daarna willen we natuurlijk ook het eindresultaat laten zien. Maar dat moeten we nog even organiseren.” 

Binnenwerkzaamheden

Het buitenwerk wil de groep pas na de winter doen om te zorgen dat het gebouw wind- en waterdicht blijft. Harm vertelt: “De komende 3 maanden doen we dus alleen sloopwerkzaamheden aan de binnenkant en in de winter bouwen we de scheidingswanden en de verdiepingsvloer. Als het mooi weer wordt, gaan we buiten weer aan de slag.”

Lekker duurzaam

Op het dak van het voormalige dorpshuis komen zonnepanelen en alles wordt geïsoleerd. In de spouwmuren komt purschuim en er komt vloerverwarming. Harm voegt toe: “De wens is er om een warmtepomp te laten installeren, zodat we niet meer afhankelijk zijn van gas en elektriciteit. Helemaal fijn met die prijzen van tegenwoordig. Ook komt er waarschijnlijk een sedumdak. Dat geeft een stukje isolatie, een groene uitstraling en zorgt voor wateropvang.”

Challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’

Veel mensen zoeken naar een huis, ook in Gelderland. Als provincie willen we deze woningzoekenden helpen. We zien een deel van de oplossing in de gebouwen die nu leeg staan. Met de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland!’ koppelen we woningzoekenden aan deze leegstaande gebouwen. Samen met ons en hun gemeente maken de deelnemers een plan, verbouwen ze de gebouwen naar woningen en de directe omgeving naar een leefbaar gebied. En dat in de vorm van een challenge. Uiteindelijk wordt zowel gekeken naar de transformatie van de gebouwen, als naar de transformatie of samenwerking van/met de omgeving. In 2023, wanneer de meeste projecten klaar zijn, gaat een expertgroep bij alle finalisten langs en is er een prijs voor de winnaar.