Basisschool de Klepperbelt in Wezep

De Klepperbelt is een voormalige basisschool in Wezep. De locatie ligt tussen belangrijke verkeerswegen, namelijk de Stationsweg en de Keizersweg. Zowel de dorpskern van Wezep, het winkelcentrum Meidoornplein als het natuurgebied buiten Wezep bevinden zich op loopafstand.
Basisschool de Klepperbelt in Wezep

De Klepperbelt is een kenmerkend gebouw op een zichtlocatie in de kern van Wezep (gemeente Oldebroek) en omgeven door groen. Onderdeel van de locatie is een aangrenzend stuk openbaar groen. De locatie heeft nu een maatschappelijke bestemming.

De buitengevel van het gebouw is architectonisch bepalend en heeft daarom een mooie uitstraling naar de omgeving. Het schoolgebouw op deze locatie heeft voor het stedenbouwkundig beeld een positieve bijdrage naar zijn omgeving. Dat komt door de ruimtebeslag, het volume van het gebouw en de architectonische uitstraling.

Links

Een warm thuis voor jongvolwassenen met een beperking

“In mijn baan als kerkelijk werker kwam ik in contact met een vader. Hij zocht een fijne woonplek voor zijn 18-jarige zoon die een beperking heeft. Zijn vrouw en hij wilden heel graag dat hun zoon in de buurt kon blijven wonen, maar in Wezep zijn nu eenmaal niet veel geschikte locaties”, vertelt Jan van Raalte. “Ik wilde hem graag helpen met zijn zoektocht. Ook Jan Duinkerken en Klaas Wiersma wilden iets doen, dus zo is het begonnen.”

“Via ons netwerk kwamen we in contact met meer ouders van kinderen met een beperking. Allemaal zochten zij een geschikte woonplek voor hun kind in de gemeente Oldebroek. Jan, Klaas en ik hebben zelf geen kinderen met een beperking, maar werden alle 3 geraakt door de verhalen van de ouders. Daarom besloten we Stichting Woonzorg De Plataan op te richten en op zoek te gaan naar een mooie woonplek voor hun kinderen.”

“De Klepperbelt is een geweldig gebouw midden in Wezep met het winkelcentrum en het treinstation om de hoek. We zijn heel blij met deze plek. In het gebouw komen 15 appartementen van ongeveer 40 vierkante meter, met een eigen woonkamer, keuken, badkamer, toilet en slaapkamer. Ook komt er een gezamenlijke keuken en - woonkamer en een aparte plek voor de zorgmedewerkers. Een aantal bewoners heeft namelijk 24/7 zorg nodig.”

Lees meer op woonzorgdeplataan.nl 

Basisschool de Klepperbelt in Wezep - Praktische tips leefbaarheid

Basisschool de Klepperbelt in Wezep - Praktische tips leefbaarheid transcriptie

We zijn in Wezep bij finalisten van de challenge Mijn Huis staat in Gelderland. De groep De Plataan leidt ons rond door het pand en vertelt wat zij aan het thema leefbaarheid doen in hun plannen. Is wel mooi he. Ja. En als je daar kijkt, daar heb je, dan de appartementen. Dus waar je komt te wonen. Ik ben Jan van Raalte en ik ben voorzitter van de zorg woongroep De Plataan. En de Plataan heeft de gelegenheid gekregen om in dit mooie gebouw De Klepperbelt te kijken of we daar zorgappartementen kunnen regelen voor een aantal mensen met een beperking in Wezep. Onder leefbaarheid verstaan wij dan het verbinden van mensen met elkaar. En je begint steeds vanuit de inwoners. In dit geval bij De Plataan begin je vanuit het bestuur en de groep ouders. Die een kind hebben dat hier graag, met een beperking, die hier graag wil wonen. De buurt weet precies hoe het hier wonen is. Dat weten zij beter dan wij. Dus doe je voordeel daarmee. Ik woon hier op de hoek tegenover dit gebouw zeg maar, waar de jongeren komen te wonen. En ze hebben eigenlijk mij benaderd om te kijken wat er in de buurt speelt. Dan kom je gelijk al op verhalen van wat zouden wij dan ook als buurt eventueel ook kunnen doen. In de praktijk zien we heel vaak, en zoals ook bij Mijn Huis staat in Gelderland, dat er begonnen wordt vanuit de stenen te denken. Maar in feite is natuurlijk met de mensen samen de leefbaarheid, ja, dat is cruciaal. De eerste tip is gebruik de kracht die er is in de buurt, de kracht van de mensen zelf. Tip 2 is de communicatie: doe dat op een manier die ook weer past bij de betreffende buurt. En tip 3 is: haal ook de blik van buiten naar binnen toe, door een onafhankelijke bijvoorbeeld in te schakelen. Ik vind het een super mooie tekening. En ik hoop dat we, dat ze snel gaan bouwen en we er zo snel mogelijk gaan wonen.

Van leegstand naar een plek om prettig te kunnen wonen en leven; dat is waar de finalisten in de challenge Mijn huis staat in Gelderland aan werken. Dat betekent ook extra aandacht voor de omgeving, de buurt, het klimaat en de natuur om ons heen.

De finalisten van De Plataan uit Wezep realiseren een woonzorggroep in een leegstaande school, én hebben daarbij tegelijkertijd aandacht voor verbinding met de buurt. In het filmpje hieronder laten zij zien hoe zij het thema ‘leefbaarheid’ opnemen in hun plannen. Meer weten?