Vijf winnaars challenge Mijn huis staat in Gelderland

In 2020 ging provincie Gelderland op zoek naar geschikte gebouwen voor de challenge Mijn huis staat in Gelderland. Vijf groepen gingen zelf aan de slag met het ombouwen van leegstaande panden. Met als doel daar woningen van te maken. Vrijdag 3 februari is de challenge feestelijk afgerond in de Vasim in Nijmegen.
Gepubliceerd op: 3-februari-2023

De groepen winnen allemaal 3000 euro om aan de woning te besteden. Gedeputeerde Peter Kerris reikte de prijzen uit.

Meer woningen, minder leegstand

Peter Kerris: ‘‘Maak je woondroom werkelijkheid! Met dit doel zijn we Mijn huis staat in Gelderland gestart. Veel mensen zoeken een betaalbare woning. Tegelijkertijd is er veel leegstand. Met de challenge koppelen we woningzoekenden aan leegstaande gebouwen. Zo zorgen we voor meer woningen en minder leegstand in Gelderland.”

De vijf winnaars van Mijn Huis Staat In Gelderland zijn:

  • Back to School: In Appeltern bouwt een vriendengroep een leegstaande basisschool om tot vier woningen.
  • De Huisdieren: in Dieren bouwen zij een voormalige kleuterschool om naar een woongroep van 7 huisgenoten.
  • De Plataan: In Wezep komen zorgwoningen voor jongeren met een beperking in de oude basisschool De Klepperbelt.
  • De Hanze: in Maasbommel bouwt een vriendengroep het oude dorpshuis om tot vier woningen.
  • Coöperatie Polder Nijbroek: In Nijbroek bouwen zij een verouderde boerderij om tot 5 (schuur)woningen met een energieveld erachter.

Vijf Droomwoningen

De vijf winnaars zijn keihard aan het werk om hun droomlocatie te verbouwen naar woningen. En iedere groep winnaars doet dat op hun eigen manier. Eén groep is zelfs al klaar en woont als woongroep in de verbouwde school in Dieren. De challenge bood deze groepen de kans om hun droomwoningen te bouwen. Voor sommige groepen was het zelfs de enige kans om een betaalbare woning in hun eigen dorp te krijgen.   

Eindverslag van experts 

Voorafgaand aan de finale bezocht een groep experts met o.a. Bob Sikkes van het programma ‘Kopen Zonder Kijken’ alle locaties voor een laatste beoordeling. Bij de finale kregen de winnaars allemaal een eindverslag met laatste ‘tips en tops’ om mee te nemen in hun project. Een opvallende gemene deler vonden de experts het enthousiasme van de deelnemers. Iedereen gaat er vol voor en er wordt veel tijd en energie in gestoken.  De experts noemen het ‘hele inspirerende en verscheidene voorbeelden van mogelijkheden met leegstaand vastgoed’. 

Aan de slag met collectief wonen 

De gemeenten Oldebroek, Voorst, West Maas en Waal en Rheden hebben vanaf het begin van de challenge hun betrokkenheid getoond en de groepen bijgestaan waar mogelijk. Peter Kerris: ‘Het is niet altijd vanzelfsprekend om op deze manier met leegstaand vastgoed om te gaan. Deze wedstrijd laat zien dat het kan. Van de challenge leren we lessen waar toekomstige initiatieven baat bij hebben. We komen ook drempels tegen waar andere partijen zoals banken of de Rijksoverheid een rol in kunnen spelen zoals wet- en regelgeving. Woongroepen worden vaak ten onrechte als bedrijf gezien.’ 

Iedere gemeente een locatie

Gedeputeerde Peter Kerris sloot de finale af met een oproep aan gemeenten: ‘‘We moeten woongroepen een kans geven en leegstaande gebouwen beter benutten. Ik roep alle gemeenten in Gelderland op om hiermee aan de slag te gaan. Ga op zoek en vind ten minste één locatie of gebouw waar woongroepen samen aan de slag kunnen om hun woondroom werkelijkheid te maken.’  

Meer informatie: www.mijnhuistaatingelderland.nl 

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?