Raad van Europa komt naar Gelderland

Op 2 juni 2023 organiseren de Raad van Europa en provincie Gelderland een internationale conferentie over digitalisering. Het vindt plaats in het Huis der Provincie in Arnhem.
Gepubliceerd op: 22-maart-2023

Een van de sprekers op ‘The Conference for Digital Empowerment for European municipalities and regions’ is Alexandra van Huffelen, staatssecretaris voor digitalisering. De dag voor de conferentie komt de Commissie Goed Bestuur van de Raad van Europa in Arnhem bijeen. 

Elke provincie een gedeputeerde digitalisering 

De samenleving en overheden digitaliseren in rap tempo. Dat geeft kansen, maar ook problemen. Zoals de dreigende tweedeling in de samenleving door de kloof in digitale toegankelijkheid. “We moeten daarom echt méér aandacht en ja, ook geld investeren in de digitalisering van de overheid. Deze conferentie gaat daarbij helpen." zegt Jan Markink, rapporteur digitalisering voor het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa. 

Nederland heeft voor het eerst een landelijk bewindspersoon voor digitalisering, staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Volgens Markink zou het goed zijn als ook provincies een bestuurder hiervoor aanstellen "Dit is hét moment om dit thema ook bij provincies te laten landen. Het zou goed zijn als alle provincies in de coalitieonderhandelingen een gedeputeerde digitalisering aanwijzen.”

AI, digitale veiligheid en inclusie

Bij de conferentie zijn verschillende internationale sprekers aanwezig. Daarnaast zijn er paneldiscussies over digitale veiligheid, inclusie en kunstmatige intelligentie. Ook gastheer Jan Markink en voorzitter Leen Verbeek van het Congres van Lokale en Regionale Overheden, leveren een bijdrage. Markink: “Het is een eer dat de Raad van Europa naar Gelderland komt. Digitalisering is een belangrijk thema. Daarbij is de Raad van Europa actueler dan ooit in deze tijd waarin mensenrechten en democratie in Europa onder Russisch vuur liggen”

Oekraïne

Tijdens de 44ste sessie nam het Congres van Lokale en Regionale Overheden een ondersteuningsverklaring voor Oekraïne aan. Daarin worden oorlogsmisdaden van Rusland, zoals het ontvoeren van Oekraïense kinderen, zwaar veroordeeld. Ook wordt door blijvende steun toegezegd aan Oekraïnse gemeenten en provincies. Markink: “Mijn collega-leden in dit congres zijn lokale bestuurders van steden in Oekraïne. We moeten hen steunen, in daden en woorden. Bovendien is de aanval op Oekraïne ook een bedreiging voor onze democratie in Nederland."

In mei komen de leiders van de 46 lidstaten van de Raad van Europa in Reykjavik bijeen om te praten over de toekomst van de Raad en hoe de Europese waarden van mensenrechten, een goed functionerende democratie en de rechtstaat beter beschermd kunnen worden. Het is pas de vierde keer sinds de oprichting van de Raad in 1949 dat zo’n top wordt georganiseerd.

Raad van Europa: mensenrechten, democratie en rechtstaat

De Raad van Europa is een internationale organisatie die mensenrechten, democratie en de rechtstaat in Europa beschermt. Sinds Rusland geen lid meer is, zijn er 46 lidstaten, waaronder Oekraïne. Deze week vergadert het Congres van Lokale en Regionale Overheden, een belangrijk onderdeel van de Raad van Europa. De Commissie Goed Bestuur van dit Congres vergadert soms ook buiten Straatsburg en in juni voor het eerst in Nederland. 

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?