Open Monumentendag bij Provincie Gelderland

Provincie Gelderland doet mee aan de Open Monumentendag 2023 komend weekeinde, op 9 en 10 september. Het Huis der Provincie in Arnhem is op zaterdag 9 september open voor bezoekers.
Gepubliceerd op: 7-september-2023

Daarnaast bezoekt Peter Drenth, gedeputeerde Erfgoed en Cultuur, op 9 september verschillende plekken in de provincie die mee doen aan de Open Monumentendag. Gelderland telt ongeveer 6.300 rijksmonumenten en 12.500 gemeentelijke monumenten. De provincie draagt bij aan de restauratie, verduurzaming, en de herbestemming van deze monumenten, zodat dit bijzondere Gelderse erfgoed niet verloren gaat. Het toegankelijk en beleefbaar maken van monumenten is daarbij belangrijk en Open Monumentendag draagt daar aan bij. 

Levend Erfgoed

Het thema van dit jaar is ‘Levend Erfgoed’. Dat gaat bijvoorbeeld over immaterieel erfgoed zoals culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden. Maar ook over het blijven gebruiken van monumenten en het vinden van een nieuwe bestemming als dat nodig is. 

Huis der Provincie

Het Gelderse Huis der Provincie is vlak na de oorlog gebouwd en is een Rijksmonument. Het gebouw is nog steeds in gebruik als provinciehuis, waar Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten vergaderen en besluiten nemen. Iedereen die geïnteresseerd is in kunst, historie, architectuur en muziek kan op zaterdag 9 september komen. Er zijn rondleidingen door het gebouw, en langs de provinciale kunstcollectie. U kunt ook zelf, met een route, door het gebouw lopen. Routes zijn verkrijgbaar bij de ontvangstbalie. Het programma vindt u hier: Open Monumentendag 2023 (gelderland.nl).

Guus Tangelder Big Band

Dit jaar is het voor het laatst dat de Guus Tangelder Big Band optreedt tijdens de Open Monumentendag. Tijdens dit jubileumjaar van de Guus Tangelder Big Band presenteert dit professionele Gelders Jazzorkest een speciaal programma ter gelegenheid van de Nationale Open Monumentendag, in samenwerking met het fameuze Charivari trio. Er zijn ook optredens van het Chinese dwarsfluit-talent Qisheng Zeng begeleid door pianist Joe Flore. 

Museum Kam

Provincie Gelderland is eigenaar van Museum Kam. Ook dit archeologisch onderzoekscentrum is open tijdens Open Monumentendag op 9 en 10 september. Er zijn rondleidingen voor mensen die zich vooraf hebben aangemeld.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?