Oorlogsexpositie legt relatie verleden-actualiteit

De expositie “Waarom schrijf je me niet” - Post uit de Vergetelheid - een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog – is opnieuw in Arnhem te bezichtigen. Ditmaal voor de 24e en laatste keer. De opening is op 26 april.
Gepubliceerd op: 25-april-2022

De Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” gaat over vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII. We volgen hen door Duitsland, Nederland, de kampen en getto’s in Polen tot aan hun dood of bevrijding. Deze tentoonstelling is van 27 april tot 30 mei gratis toegankelijk in het Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem, van 8.00 - 18.00 uur.

Met brieven en briefkaarten uit getto’s en nazi-kampen, dagboekfragmenten, foto’s en filmpjes vertelt de tentoonstelling over de vervolging van Joden, Roma en Sinti en tegenstanders van de nazi’s in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar vooral gaat de tentoonstelling in op de vraag welke betekenis de verhalen nu nog hebben.

De expositie laat zien hoe privacy en identiteit van deze mensen werd afgenomen, dat zij geen idee hadden wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen. In de tentoonstelling wordt ingegaan op de vraag welke betekenis hun verhaal heeft voor nu. Dit wordt gedaan door vier vertellers die in korte films actuele dilemma’s voorleggen over privacy, communicatie, censuur en over vluchten.

Zo is er de geschiedenis van Wolfgang Maas, die als Joodse jongen al in 1936 vanuit Duitsland naar Winterswijk vluchtte, hij kreeg verkering met de Joodse Thea Windmuller, en maakte met haar de gruwelen van de oorlog mee. De tentoonstelling legt hierbij de link tussen ‘vluchtelingenbeleid toen en nu’. Wat voor betekenis heeft deze geschiedenis voor nu?

Meer informatie is te vinden via deze website. Provincie Gelderland was nauw betrokken bij de totstandkoming van deze tentoonstelling. 

Tijdstip opening:

26 april om 15.00 uur. Atrium van het Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem.

Bij de opening van de tentoonstelling gaan Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, en Mirjam Huffener, directeur van de Lotty Veffer foundation in gesprek met familieleden van de hoofdpersonages van de tentoonstelling.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?