Internationale SDG-afspraken bekrachtigd met handtekening

In Winterswijk hebben provincie Gelderland, gemeentelijke partners uit Nordrijn-Westfalen en Vlaanderen afspraken gemaakt over hun gezamenlijke duurzaamheidsplannen. De zogeheten Sustainable Development Goals. SDG’s zijn doelen om een omgeving te verbeteren, denk aan de aanpak van armoede, onderwijs en ongelijkheid.
Gepubliceerd op: 27-januari-2023

De Verenigde Naties hebben de SDG’s in 2015 in het leven geroepen. Inzet is een duurzamere samenleving in 2030. De SDG’s zijn een internationaal instrument om Brede Welvaart te realiseren. In het kort: gelijke kansen voor elke inwoner te realiseren, op het gebied van gezondheid, milieu en onze omgang met elkaar. De SDG’s zijn een belangrijk communicatiemiddel bij internationale samenwerking. Op deze manier willen de partners dezelfde SDG-taal gaan spreken.

De bijeenkomst draait om duurzame relaties en partnerschappen. Mede daarom wordt ook het Memorandum of Understanding (MoU) Oost-Nederland Münsterland met Nederlandse en Duitse partners uit de grensregio ondertekend. Daarmee worden samenwerkingsafspraken gemaakt over Euregionaal onderwijs, krapte op de arbeidsmarkt, Nederlands-Duitse fietspaden en grensoverschrijdende ambulance zorg. 

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Vandaag heb ik mijn handtekening gezet onder de MoU Oost-Nederland Münsterland. Daarmee maken we afspraken die in het belang zijn van Gelderlanders. Want hiermee zorgen we onder meer dat onze inwoners in Nederlandse en Duitse ziekenhuizen goed worden geholpen. Daarmee maak je Oost-Nederland nog aantrekkelijker om in te leven.

In Vlaanderen zijn SDG’s al relatief ver doorontwikkeld en worden ze toegepast in lokale politiek. De input van inwoners, als ze duurzame projecten aandragen, werkt bijvoorbeeld door in subsidieaanvragen. De Belgische deelnemers hebben in Winterswijk hun inspirerende ervaringen gedeeld met de andere partners.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?