Hermes blijft bussen en treinen rijden in regio Arnhem-Nijmegen

Hermes (Connexxion) blijft vanaf 11 december 2022 het bus- en treinvervoer verzorgen in de vervoersregio Arnhem-Nijmegen. Dit is het resultaat van de onderhandelingen over de noodconcessie voor 2 jaar. De dienstregeling blijft hetzelfde als in 2022. De bestaande bussen en treinen worden ingezet.
Gepubliceerd op: 23-juni-2022

In de noodconcessie worden wel vernieuwingen doorgevoerd zoals de aanschaf van 10 trolleybussen 2.0 die zonder bovenleiding kunnen rijden voor de Rijnlijn tussen Arnhem en Wageningen, betalen met je bankpas en afstemming met andere aanbieders van mobiliteitsdiensten.

Dienstregeling

De dienstregeling blijft hetzelfde als in 2022. Dit is een afgeschaalde dienstregeling omdat het aantal reizigers nog niet op het peil is van voor de corona-pandemie. De dienstregeling wordt opgeschaald als 80% van de reizigers is teruggekeerd. 

Jan van der Meer, gedeputeerde ov: “Ik ben trots op de keuze die we nu gemaakt hebben: we nemen het risico voor de opbrengst op ons zodat bussen en treinen blijven rijden. Dat kost extra geld. Tegelijkertijd investeren we ook tijdens een noodconcessie in modernisering en duurzamer openbaar vervoer onder andere met de trolley 2.0."

Zero-emissie bussen en trolley 2.0

De bestaande bussen en treinen worden ook in de noodconcessie ingezet. Het gaat hier om de 9 Stadler treinen, 40 trolleybussen, 259 CNG bussen en buurtbussen en de dieselbussen voor scholierenlijnen en versterkingen. De 259 CNG bussen zijn ouder dan 10 jaar. Deze krijgen levensduur verlengend onderhoud. 

In de noodconcessie is de mogelijkheid om over te schakelen op Zero Emissie bussen. Eerst worden er 10 trolley 2.0 bussen gekocht. Deze trolleybussen kunnen ook zonder bovenleiding rijden. De trolley 2.0 zijn bestemd voor de Rijnlijn: de snelle en comfortabele buslijn (Hoogwaardig openbaar vervoer HOV) tussen Arnhem en Wageningen. 

Martijn Mentink: directeur Hermes: “Wij zijn verheugd dat wij in deze concessie blijven rijden. Uiteraard voor onze reizigers en onze medewerkers . Maar ook voor de leefomgeving; onze milieuvriendelijke bussen (die rijden op biogas  dragen bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen."

Betalen met je bankpas, creditcard, mobiele telefoon of smartwatch

In het programma van eisen staan nu ook eisen voor het invoeren van het nieuwe betalen OVpay tijdens de looptijd van de noodconcessie. Hiermee wordt het mogelijk om ritten met een bankpas, creditcard, mobiele telefoon of smartwatch te betalen.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?