Gelderland wil herdenkingen Keti Koti meer zichtbaar maken

Gelderland is dit jaar op verschillende manieren betrokken bij Keti Koti. In 2023 zal het slavernijverleden en de viering van de afschaffing daarvan landelijk een belangrijke plaats innemen bij diverse festiviteiten en herdenkingen.
Gepubliceerd op: 10-januari-2023

De provincie draagt financieel bij aan een herdenkingsmonument in Arnhem. Er komt een educatief programma over de slavernij voor jongeren. Ten slotte wordt er een kunstwerk gemaakt dat wil bijdragen aan het goede gesprek over dit thema.  
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in toenmalige koloniën van Nederland bij wet afgeschaft. Toch moest een groot deel van de tot slaaf gemaakten hierna nog 10 jaar lang op de plantages blijven werken om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de slavenhouders. Om die reden is voor velen de slavernij 10 jaar later pas werkelijk gestopt. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden. Sinds 2002 vindt er op 30 juni de herdenking van het slavernijverleden plaats bij het nationaal monument in het Oosterpark in Amsterdam. Op 1 en 2 juli wordt de afschaffing van de slavernij - Keti Koti - gevierd.

Premier Rutte bood eind vorig jaar zijn excuses aan voor de rol die ons land heeft gespeeld in het slavernijverleden. Het Kabinet heeft de periode 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 in het hele koninkrijk uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar van het Slavernijverleden. De regering wil Keti Koti-herdenkingen een grotere maatschappelijk plek geven én meer in samenhang organiseren. Met de provinciale  activiteiten op Keti Koti sluit Gelderland proactief aan bij de landelijke ontwikkelingen.
Vanuit de Gelderse Staten verzochten met motie 'Change is gonna come' om Keti Koti te verankeren in ons provinciaal beleid. Leefbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: “De slavernij heeft diepe sporen achtergelaten, ook in onze provincie. Daarom is het belangrijk om mee te herdenken met de huidige generatie nabestaanden. Ze hoeven dit niet alleen te doen. Gelderland gaat daarom het slavernijverleden en Keti Koti op diverse manieren meer zichtbaar maken.”

Kunstenares Patricia Kaersenhout is gevraagd een kunstwerk te maken dat verwijst naar het onderzoek Sporen van slavernijverleden in Gelderland van Erfgoed Gelderland. Vermoedelijk is het beeld voor de Provinciale Statenverkiezingen af. Rondom dit kunstwerk wordt een interactief, educatief programma gemaakt voor jongeren, waarmee ze door de dialoog daarover  meer leren over deze periode uit onze geschiedenis. 

In maart vinden provinciale verkiezingen plaats. Het toekomstig college zal bepalen op welke manier ons slavernijverleden in de jaren daarna zal worden herdacht. De herdenkingen in het kader van Vrijheid en het onderzoek van Erfgoed Gelderland bieden daar goede handvaten voor. 

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?