Gelderland start overleg over opgave asielopvang en statushouders

In aanwezigheid van staatssecretaris Eric van der Burg (J&V), bestuurders van alle 51 Gelderse gemeenten, het COA en de provincie vond op 8 maart de aftrap plaats van de vernieuwde Provinciale Regietafel voor asielopvang.
Gepubliceerd op: 8-maart-2023

De staatssecretaris complimenteerde de Gelderse gemeenten voor hun inzet en wat zij tot nu toe gerealiseerd hebben.

Aan de Regietafel maken de colleges van B&W, het COA en Gedeputeerde Staten afspraken over de verdeling van de asielopgave over de Gelderse gemeenten. Hierbij zijn ‘uitruilafspraken’ over de huisvesting van statushouders en opvang van ontheemden uit Oekraïne mogelijk. John Berends, commissaris van de Koning (cvdK) is - in zijn rol als Rijksorgaan - voorzitter van de tafel en zal het eindresultaat aanbieden aan de minister van Justitie en Veiligheid. Die neemt uiteindelijk een definitief besluit over de landelijke verdeling van de asielopvang.

De Spreidingswet is er nog niet, maar we hebben, wet of geen wet, een majeure opgave: we moeten vluchtelingen op een menswaardige manier opvangen. Dat is de opdracht voor de gemeenten, COA en de provincie.

John Berends

De commissaris van de Koning

Subregionaal

Dit jaar zijn landelijk 75.500 bedden voor asielzoekers nodig. De opdracht aan de Gelderse gemeenten is om ca. 7.500 opvangplekken te realiseren. Daarnaast zijn 1.350 noodopvangplekken gevraagd en ruim 9.000 opvangplekken voor Oekraïners. Ook moeten in eerste helft van 2023 ruim 2.500 statushouders gehuisvest worden.

Gelderland telt 51 gemeenten, teveel om efficiënt aan één tafel over dit gecompliceerde onderwerp te praten. Daarom worden zeven subregionale overleggen gevormd.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?