23 artistieke professionals ontvangen subsidie voor talentontwikkeling

Provincie Gelderland verleent subsidie aan 23 artistieke professionals voor de ontwikkeling van hun talent. Hiermee is het subsidieplafond van € 100.000 voor deze regeling bereikt.
Gepubliceerd op: 13-mei-2022

Talentontwikkeling

Met de subsidieregeling talentontwikkeling voor professionals helpt provincie Gelderland makers en kunstenaars uit Gelderland zich artistiek te ontwikkelen. Muzikanten, ontwerpers, auteurs, filmmakers, kunstenaars, dansers, regisseurs, fotografen, dichters, choreografen en andere artistieke professionals konden een beroep doen op een subsidie van € 4.500 per persoon. Met deze regeling dragen we bij aan het makersklimaat en kunnen artistieke professionals in elke fase van hun carrière ondersteuning krijgen. Het subsidieplafond voor de regeling is bereikt. 

Cultuurgedeputeerde Peter Drenth: 

23 Gelderse creatieve professionals kunnen nu een stap zetten in hun artistieke ontwikkeling. Ze laten zich met de subsidie van de provincie Gelderland begeleiden door iemand met specifieke kennis en ervaring die ze zelf kozen. Geen enkel project is het zelfde. Daarmee slaagt wat we voor ogen hebben: creatieve professionals ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling.              

Van street art, tot podcastmusical en kunst in de openbare ruimte

Diverse artistieke professionals deden een beroep op de regeling om zich te ontwikkelen op zeer uiteenlopende talenten. Zo ontving grafisch kunstenaar Xander van Soelen subsidie om zich te ontwikkelen op het gebied van street art. Onder begeleiding van graffiti kunstenaar Klaas Lageweg wil hij leren hoe hij zijn ontwerpen kan vertalen naar muurschilderingen. Het resultaat van zijn traject zal als muurschildering in Ede te bewonderen zijn. Musical- en theatermaker Elène Vaye uit Terborg gaat onder begeleiding van Rose Stories een podcastmusical en interactief programma voor jonge kinderen uit de Achterhoek maken. En kunstenaar Matthieu Reinoudt gaat voor het eerst een kunstwerk in de openbare ruimte maken. Hij krijgt begeleiding van Derde Wal, een stichting die ideeën en interventies in de publieke ruimte onderzoekt en ondersteunt. Zij leren Matthieu wat er bij dit maakproces komt kijken en begeleiden hem in het proces.

Op onze ‘Kijk mee’-webpagina (u verlaat deze website wanneer u op de link klikt) zijn meer verhalen van artistieke professionals of culturele instellingen te lezen die subsidie ontvingen van provincie Gelderland. In welke vorm de subsidieregeling voor talentontwikkeling terugkomt wordt in de tweede helft van 2022 bekend.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?