Zevenheuvelenloop zet duurzame stappen

Ook in 2023 trotseren tienduizenden hardlopers op 18 en 19 november de 7 heuvels in Nijmegen. De Zevenheuvelenloop is een van de Gelderse koplopers onder de evenementen op het gebied van duurzaamheid, en zet deze keer een extra duurzame stap.
Gepubliceerd op: 3-november-2023

In Gelderland worden jaarlijks veel sportevenementen georganiseerd. We helpen mee om deze evenementen te verduurzamen. Om deze verduurzaming te versnellen, richtten we een kopgroep van 5 Gelderse evenementen op: 

  • NK Atletiek
  • Outdoor Gelderland (paardensport)
  • World Cup BMX
  • NN Zevenheuvelenloop
  • NK/EK Baanwielrennen. 

Deze partijen delen praktische ervaringen rond verduurzaming met elkaar en werken samen om de milieubelasting terug te brengen. Ook geven ze het goede voorbeeld door hun ecologische voetafdruk nu al zo veel mogelijk te verkleinen. Daarnaast proberen ze de tienduizenden sporters en toeschouwers die de evenementen bezoeken met aansprekende voorbeelden ook aan te zetten tot duurzamer gedrag. De Gelderse koplopers zijn ook aangesloten bij het landelijke programma ‘Duurzame en Circulaire Topsportevenementen in Nederland’. Met dat programma gaat de Nederlandse sportsector aan de slag met het duurzamer en circulair maken van topsportevenementen. 

Drinkzakjes van zeewier

De afgelopen jaren verkleinden de Gelderse evenementen hun ecologische voetafdruk al . Zo stapte de organisatie van de Zevenheuvelenloop over van plastic bekertjes naar een biologisch afbreekbaar drinkzakje van zeewier en ontvangen de finishers een medaille van houtpulp. “We willen reclame maken voor de hardloopsport”, benadrukt Alexander Vandevelde namens de organisatie. “Maar altijd vanuit het idee dat hardlopen bijdraagt aan je geestelijke en fysieke gezondheid. Als je daar veel mensen enthousiast voor krijgt met gave evenementen, dan hoort daar ook de zorg bij voor wat al die mensen achterlaten in de omgeving.” 

Als onderdeel van de voortdurende missie om evenementen zo duurzaam mogelijk te organiseren, introduceert de Zevenheuvelenloop dit jaar een gerecyclede hardloopshirt. De organisatie moedigt deelnemers aan om oude shirts in te leveren bij de aankomende editie. Deze shirts dienen vervolgens als grondstof voor toekomstige shirts.

#samennaarde7hl

De meeste deelnemers komen te voet, met de fiets of met de trein naar de Zevenheuvelenloop. 1/3 van de deelnemers komt met de auto. Om juist die deelnemers en toeschouwers te helpen een duurzame keuze te maken, stimuleert de organisatie samen met NS en samenreis-widget Slinger juist die deelnemers om samen met de trein naar Nijmegen te reizen. Dit verbetert niet alleen de bereikbaarheid van Nijmegen, maar zorgt bovenal voor een lagere CO2 uitstoot.

Portret Helga Witjes

Voorop lopen

De Zevenheuvelenloop is een van de Gelderse sportevenementen die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. De afgelopen jaren heeft de organisatie al veel stappen gezet, mooi dat er dit jaar samen met NS en Slinger weer een stap wordt gemaakt om de Co2 uitstoot te verminderen. Zo laten we zien dat als we de krachten bundelen, we sneller kunnen verduurzamen.

Helga Witjes, gedeputeerde Economie en Sport

Provincie Gelderland

#samennaarde7h

Benieuwd hoe je snel, makkelijk, betaalbaar en bovenal zo duurzaam mogelijk naar Nijmegen reist tijdens de Zevenheuvelenloop? En Alexander maakt de Zevenheuvelenloop zo duurzaam als maar kan. Dat betekent nadenken over wat je achterlaat.