Zet je licht AAN in het donker

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. In de herfst- en wintermaanden voeren we diverse acties uit van ‘AAN in het donker’.
Gepubliceerd op: 16-november-2023

Jongeren en fietsverlichting 

Steeds meer fietsers hebben goed werkende verlichting, maar onder de jongeren is hier nog een slag in te slaan. Van de 12- tot 24-jarigen heeft ongeveer 37% geen goed werkende fietsverlichting. Daarom richten we ons met deze campagne met name op deze jongeren. Dit doen we met diverse acties:

Scholentour 

Het campagneteam bezoekt de komende maanden zoveel mogelijk scholen van het voortgezet onderwijs in Gelderland en Overijssel. Naast de scholentour deelt het campagneteam in beide provincies promotiedozen met fietsverlichting uit aan onder andere (sport)verenigingen, clubs, studentenverenigingen en scholen.   

Straatacties 

Naast de scholentour voert het team tijdens deze periode straatacties uit. Tijdens deze acties worden jongeren zonder licht op een positieve toon aangesproken over fietsverlichting door ervaren promotiemedewerkers. Ze ontvangen oplaadbare lampjes of kunnen hun verlichting gratis laten repareren. Ook maken we gebruik van reflectiestrips. Deze zorgen voor extra zichtbaarheid. Jongeren die al met fietsverlichting fietsen maken kans op het winnen van een gloednieuwe fiets. 

‘AAN in het donker’ 

In de periode dat het eerder en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan goede fietsverlichting. Want zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor de eigen veiligheid én voor die van een ander. Met deze campagne herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting, zeker in de herfst- en wintermaanden, op orde te hebben. Zodat zij én anderen veilig thuiskomen. Voor deze landelijke campagne werken we samen met provincie Overijssel.