Woning Gezocht! –’t Veen in Hattem

De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er ruim 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd in Gelderland. Hoe helpen we iedereen aan een passende woning? We vertellen er meer over in de reeks: ‘Woning Gezocht!’
Woning Gezocht! –’t Veen in Hattem
Gepubliceerd op: 4-november-2022

Voor de 5e editie van Woning Gezocht! bezoekt gedeputeerde Peter Kerris de wijk ’t Veen in Hattem. Dit gebied verandert de komende tijd van een bedrijventerrein in een gemengd woongebied. In gesprek met wethouder Koen Castelein zoekt hij een antwoord op de vraag: ‘Hoe kunnen we zuinig omgaan met ruimte en tóch huizen bouwen?’

Woning gezocht - 't Veen Hattem

Woning gezocht - 't Veen Hattem transcriptie

Hoi! Mijn naam is Peter Kerris. Ik hou me bezig met bouwen en wonen zodat jij straks ook een betaalbare woning kan vinden. En vandaag ben ik te gast in Hattem bij wethouder Koen Castelein en gaan we het hebben over hoe we zuinig kunnen omgaan met ruimte en toch huizen kunnen bouwen. Koen vertel, waar zijn we hier? Welkom Peter, in het mooie Hattem. We staan hier in 't Veen en dat is een bedrijventerrein wat we langzamerhand aan het transformeren zijn naar een woonwijk. Voor 650 woningen. Wat maakt dit zo'n geschikte plek om die 650 woningen te realiseren? Je ziet dat deze plek heel dicht bij het centrum van Hattem ligt. Heel dicht bij de voorzieningen, maar ook dicht bij de Veluwe en bij de natuur. Eigenlijk alle kwaliteiten van Hattem komen op deze plek terug. Toch kom je heel wat uitdagingen tegen hier. Dit is een bedrijventerrein, bedrijven gaan hier voor een deel weg. Er kwamen woningen voor terug. Wat maakt dit nou zo ingewikkeld? Welke uitdagingen kom je tegen? Het is nu nog geen woonwijk, het moet een woonwijk worden. Het is nu nog een bedrijventerrein maar ook, en dan kijk ik naar de hoogspanningsmast die we nog onder de grond gaan brengen alle opgaven die bij een transitie komen kijken komen hier in de schaal van Hattem terug. Geweldig dat het hier gelukt is. Wat kunnen we nou nog meer doen om de woningbouw te versnellen hier of in andere gemeenten? Van het rijk hebben we subsidie gekregen maar we ervaren ook van de provincie heel veel steun in dit proces. Het is een complex proces, ook voor onze gemeente. Daarin hebben heel fijn en nauw samengewerkt. Niet alleen in geld, maar juist ook in expertise. Het volledige pakket, ga ermee door. Dat zou ons heel erg helpen om deze wijk op dit bedrijventerrein om te katten naar een woonwijk. Ik heb antwoord gekregen op mijn vraag en binnenkort ga ik weer op pad. Heb jij nog vragen of tips of opmerkingen? Laat het me dan weten. Samen zetten we onze schouders eronder zodat er voor iedereen een betaalbare woning komt.

Van bedrijventerrein naar woongebied

“Het is nu nog geen woonwijk, het moet een woonwijk worden.” omschrijft wethouder Castelein het gebied waar nu volop wordt gebouwd. De eerste woningen staan inmiddels, maar er komt nog een hoop kijken bij de verandering van de wijk. De bedoeling is dat het een gebied wordt waar het prettig wonen, werken, leven en leren is. Een deel van de bedrijven gaat weg. Er komen 650 woningen, de hoogspanningskabel wordt onder de grond gebracht, er komt een nieuwe supermarkt en misschien ook een integraal kindcentrum. De woningen zijn zowel koop- als huurwoningen, voor starters, stellen, gezinnen en ouderen.

Complex proces

De verandering van ‘t Veen en de voorbereiding die daarbij hoort, is een complex proces. Mede dankzij de Woningbouwimpuls regeling van het Rijk, ondersteuning vanuit ons Versnellingsteam en uitwisseling van kennis en expertise, is het de gemeente gelukt dit project van de grond te krijgen. 

Meer weten over de veranderingen in ’t Veen en de voortgang van het project?

Ga naar de website van gemeente Hattem

Actieplan Wonen

Samen met onder andere gemeenten, regio's, woningcorporaties, bouwers, beleggers en ontwikkelaars zoeken we naar oplossingen voor de woningnood. Dit is een opgave waar niet 1 oplossing voor is. Op verschillende manieren helpen we mee aan versnelling van de woningbouw, meer betaalbare woningen en meer flexibele woonvormen. Met het Actieplan Wonen versnellen we tot en met 2025 de bouw van 45.000 woningen.