Woensdag 15 maart 2023 naar de stembus

Woensdag 15 maart 2023 zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Van 7.00 uur tot 21.00 uur kunt u uw stem uitbrengen bij verschillende stemlokalen in Gelderland.
Gepubliceerd op: 13-maart-2023

U kunt kiezen uit 18 partijen. Door te stemmen heeft u invloed op hoe alles de komende jaren in Gelderland wordt geregeld. 

Waarom is het belangrijk om te stemmen?

Op 15 maart 2023 kiest u een lid van een politieke partij. Bij winst vertegenwoordigt hij of zij de komende 4 jaar uw belangen in de Provinciale Staten. In Gelderland zijn er 55 Statenleden. 

Zij hebben 3 belangrijke taken: 

  • Ze geven opdracht aan Gedeputeerde Staten (het dagelijkse bestuur van de provincie) om plannen te maken voor de inrichting van de provincie. Bijvoorbeeld over provinciale wegen, fietspaden, duurzame energie en ruimte voor natuur, wonen, recreatie en industrie. 
  • Vervolgens controleren ze de uitvoering van alle plannen. 
  • En ze kiezen de leden van de landelijke Eerste Kamer. 

Uw stem bij de Provinciale Statenverkiezingen bepaalt dus uiteindelijk ook hoe de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer eruit komt te zien.

John Berends

Door te stemmen heeft u invloed op bijvoorbeeld de aanleg en het onderhoud van provinciale wegen, fietspaden, keuzes op het gebied van duurzame energie en ruimte voor natuur, wonen, recreatie en industrie. Er valt echt iets te kiezen in Gelderland.

John Berends, Commissaris van de Koning 

Jongeren naar de stembus

In de afgelopen weken zijn ook jongeren geïnformeerd over de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Samen met ROC Rijn IJssel organiseerden we een verkiezingsdebat. En onze trainees gingen langs bij ROC Nijmegen te Wijchen, Aeres MBO te Nijkerk en Landstede MBO te Harderwijk. Diverse studenten gaan dit jaar voor het eerst stemmen. “Op 15 maart mogen we voor het eerst stemmen. Dat gaan we ook doen, want we vinden het belangrijk om als jongeren ook onze stem te laten horen.” 

Naar de stembus

Op 15 maart zijn er zijn 18 verschillende partijen om uw stem op uit te brengen. Om u te helpen bij het maken van een keuze, zijn er verschillende stemhulpen Zoals ‘Mijn Stem’ en ‘Kieskompas’. Er zijn veel verschillende stemlokalen, verspreid over alle Gelderse gemeenten. Neem uw stempas en identiteitsbewijs mee, om hier op 15 maart te stemmen! Het stemmen is mogelijk vanaf 7.00 tot 21.00 uur. 

Stemmen

Klik voor een overzicht van de deelnemende partijen, de stemhulpen en de locaties van de stemlokalen op de button hiernaast.