Vol Huis der Provincie voor uitslagen Statenverkiezingen

Woensdag 15 maart 2023 waren de Provinciale Statenverkiezingen. Tijdens een drukbezochte uitslagenavond werden de voorlopige uitslagen gepresenteerd. 23 maart worden de definitieve uitslagen bekend.
Uitslagavond Provinciale Statenverkiezing 2023.jpg
Gepubliceerd op: 16-maart-2023

Meer dan 550 gasten bezochten op woensdagavond 15 maart 2023 de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen in ons Huis der Provincie in Arnhem. 

Volle zaal voor voorlopige uitslagen

Na een welkomstwoord door commissaris van de Koning John Berends begon om 21.00 uur de uitslagenavond, die live werd uitgezonden door Omroep Gelderland. Aan tafel waren interviews met de lijsttrekkers van de Gelderse politieke partijen en kwamen onder meer onze vertrekkende gedeputeerden Jan Markink, Jan van der Meer en Peter van ’t Hoog aan het woord. In de tussentijd wachtten de aanwezigen in spanning op de voorlopige uitslagen uit de 51 Gelderse gemeenten.

Grotere opkomst dan in 2019

Het tellen van de stemmen duurde door de hoge opkomst langer dan verwacht. 63,3% van de Gelderlanders bracht haar stem uit. Pas net voor 00.00 uur presenteerde gemeente Rozendaal als eerste haar (voorlopige) uitslagen. In het laatste uur van de uitslagenavond en live-uitzending van Omroep Gelderland kwamen de (voorlopige) uitslagen van nog 6 Gelderse gemeenten binnen.

BBB grootste in voorlopige uitslag

Op dit moment lijkt het erop dat de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste partij wordt. Kijk voor de voorlopige uitslagen op de website van de NOS.

Definitieve uitslag op 23 maart

Op donderdag 16 maart worden de voorlopige uitslagen van alle 51 Gelderse gemeenten verwacht. Hierna stelt het Centraal Stembureau de definitieve uitslagen vast. Het aantal uitgebrachte stemmen bepaalt hoeveel zetels de verschillende partijen krijgen. Er is bijvoorbeeld een extra telling nodig om te bepalen wie met voorkeursstemmen een zetel in de Staten krijgt. Het Centraal Stembureau maakt de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen bekend tijdens een openbare zitting op 23 maart 2023 om 10.00 uur in het Huis der Provincie. U kunt hierbij aanwezig zijn of de zitting online volgen. De nieuwe Statenleden worden vervolgens op 29 maart 2023 door de commissaris van de Koning benoemd tijdens de eerste Statenvergadering van de nieuwe Statenperiode.

Donderdag 23 maart 2023 is de bekendmaking

Het Centraal Stem Bureau geeft dan de definitieve uitslag. Dit is vanaf 10.00 uur live te volgen, via: statenlive.