Vernieuwing omgevingsvisie: wat u ons meegaf

We vernieuwen onze Gelderse omgevingsvisie. Dat is het document waarin we keuzes en plannen opschrijven voor de toekomst en inrichting van Gelderland. Afgelopen maanden spraken we hiervoor zoveel mogelijk verschillende mensen en organisaties. Wat gaven zij ons mee?
Gepubliceerd op: 27-november-2024

Alle Gelderlanders konden hun mening geven 

We gingen in gesprek met inwoners, scholieren, studenten, kinderburgemeesters en onze professionele partners (onder andere maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, bedrijven, belangenverenigingen en medeoverheden zoals gemeenten en waterschappen). Naast gesprekken en regionale bijeenkomsten konden inwoners hun mening geven via een online vragenlijst. We vroegen onze inwoners en partners waar ze trots op zijn, wat voorrang moet krijgen en wat hun zorgen voor de toekomst zijn. En welke rol ze van ons verwachten. 

Trots op natuur, variatie en Gelders karakter

Uit de gesprekken en vragenlijst kwam breed naar voren dat inwoners en partners trots zijn op de Gelderse natuur, de variatie, rust en ruimte. De combinatie van groen en stad werd veel genoemd. Ook de landbouw wordt gezien als onderdeel van het Gelderse karakter. Onze partners benoemden dat zij Gelderland zien als mix van landschappen en culturen. Specifiek werden bijvoorbeeld de Veluwe, Achterhoek, de Hanzesteden, rivierengebieden, Arnhem en Nijmegen genoemd door zowel inwoners als professionals.

Zorgen over klimaat, energie, natuur en biodiversiteit

Een breed gedeelde zorg gaat over klimaat en energie. Veel inwoners hebben zorgen over de gevolgen van klimaatverandering en vinden dat de provincie hier meer aan kan doen. Zowel inwoners als partners benoemen het belang van verduurzaming en circulaire economie. Partners vinden dat er een duidelijke(re) provinciale koers nodig is. Inwoners noemden de druk op natuur en afname van biodiversiteit (het aantal soorten planten en dieren) veel als zorg. Partners leggen daarbij het accent op de landbouw en toekomst van het landelijk gebied. Zij geven aan behoefte te hebben aan een duidelijke koers van de provincie, waarin natuur en landbouw met elkaar samengaan.

Water en bodem zijn belangrijk

Op dit moment ervaren inwoners en partners zorgen en problemen als het gaat om wateroverlast, beschikbaarheid van water en droogte. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van natuurgebieden, en voor landbouw en bebouwde gebieden. Uit gesprekken met partners kwam de behoefte naar voren aan een provinciale visie, waarin bodem en water een beslissende rol spelen bij de inrichting van Gelderland. 

Woningnood en verstedelijking

De woningnood is de grootste zorg van de jongeren die we spraken. Opvallend resultaat is dat 70% van de inwoners (die de vragenlijst invulden) vindt dat extra woningen vooral binnen bestaande steden en dorpen moeten komen. Zowel de partners als kinderburgemeesters benadrukten het beschermen van natuur en landschap als het gaat om verstedelijking. Partners willen ook dat wij mogelijke uitbreidingslocaties aanwijzen. Want met overal een ‘straatje erbij’ redden we het volgens hen niet om de woningnood aan te pakken.

Vervolg vernieuwing Gelderse omgevingsvisie

We willen zoveel mogelijk mensen en organisaties de kans geven om mee te doen (participatie) bij de vernieuwing van de Gelderse omgevingsvisie. In de loop van het traject zijn er meerdere momenten om mee te doen. De 1e participatieronde was tussen eind augustus en november van 2024. In deze fase haalden we zo breed mogelijk verschillende belangen, voorkeuren, zorgen en ideeën op. Al deze inbreng gebruiken we als een van de bouwstenen voor de vernieuwing van onze Gelderse omgevingsvisie. Het gaat steeds om raadplegen en informeren om te komen tot een goede afweging door Provinciale Staten. Zij besluiten over de omgevingsvisie.

In het vervolgtraject brengen we de bouwstenen samen en werken dat verder uit in een ontwerp van de omgevingsvisie. In de 2e participatieronde (rond de zomer van 2025) toetsen we die opbrengsten. Is dat wat we opschrijven goed te volgen en begrijpelijk? En wat vindt u van de inhoud en mogelijke keuzes? Lees meer  op onze pagina over de omgevingsvisie. 
 

Gelderland Panel

Wilt u vaker meedenken? Neem dan deel aan ons Gelderland Panel en geef regelmatig uw mening over interessante onderwerpen over uw woon- en leefomgeving in Gelderland.