Vernieuwde campagne laaggeletterdheid gestart

Op dinsdag 13 en woensdag 14 september 2022 startte in de Achterhoek de vernieuwde campagne laaggeletterdheid. Onder het genot van een kop koffie vertelden taalambassadeurs over moeite hebben met lezen en schrijven. Nog belangrijker is de boodschap: geen punt, er is wat aan te doen.
Vernieuwde campagne laaggeletterdheid gestart
Gepubliceerd op: 14-september-2022

Koffiekar op tour door de Achterhoek

Op de markt in Doetinchem, Berkelland, Terborg en Aalten stond afgelopen dagen een opvallende koffiekar. Daarmee vragen we in de Week van Lezen en Schrijven extra aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In Gelderland zijn dat er ongeveer 200.000. Deze mensen hebben Nederlands als moedertaal. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met bijscholing voor hun werk of het voorlezen van een kleinkind. Dat is lastig. We helpen ze daar graag bij. Daarom is er in Gelderland extra aandacht voor laaggeletterdheid met de campagne ‘Gelderland Geletterd’. Deze Gelderse campagne richt zich op de mensen die zich nog niet kunnen of durven aan te melden voor een taal- of schrijfcursus.

Problemen in het dagelijks leven

Niet goed kunnen lezen en schrijven kan een probleem zijn in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het voorlezen van een kind of kleinkind, cursussen volgen, bijscholing van werk of online een verzekering afsluiten. Het is belangrijk dat mensen hun probleem niet langer verbergen. Met deze campagne willen we dit meer bespreekbaar maken en mensen over een drempel helpen. Want je kunt er wat aan doen, bijvoorbeeld met een cursus voor volwassenen.

 

Peter Drenth

Aarzel niet, het is belangrijk

In een tijd dat er zoveel op u afkomt, is lezen en schrijven erg belangrijk. Het helpt u keuzes te maken. Aarzel daarom niet en zet alstublieft die ene stap die nodig is om uw leven te veranderen.

Peter Drenth

Gelders gedeputeerde

Samenwerken aan een geletterd Gelderland

Onze campagne heeft in 2022 4 nieuwe onderwerpen. Met input vanuit de doelgroep (en professionals), want zij weten het beste waar laaggeletterden tegenaan lopen. En hoe een campagne hen kan helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken en actie te ondernemen. De campagne is te zien in Gelderse taalhuizen, bibliotheken, gemeentehuizen, onderwijs- en welzijnsinstellingen en op veel andere plaatsen. Ook op Omroep Gelderland is de campagne te zien en te horen. Allemaal met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat Gelderland ‘geletterd’ wordt. Dat zo veel mogelijk mensen goed kunnen lezen en schrijven.

Meer informatie

Gelderland Geletterd is een initiatief van provincie Gelderland, in samenwerking met: Rijnbrink, samenwerkende Gelderse Bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven en Gelderse gemeenten. Kijk voor meer informatie en het campagnemateriaal op de website van Gelderland Geletterd.