Sociale onveiligheid
We vragen onze medewerkers regelmatig hoe het met ze gaat. En onderzoeken op deze manier of de zorg voor onze medewerkers voldoende functioneert. Signalen die daaruit naar voren komen pakken we op.
En juist daarom is het artikel dat de Gelderlander gisteren en vandaag publiceerde voor ons zo schokkend. We lezen over (oud-) collega’s die onveiligheid ervaren, en zich niet gehoord voelen door hun leidinggevende. En we zien nu dat er soms toch ook mensen tussen wal en schip raken. Dat betreuren we ten diepste.
Het is duidelijk dat er dingen zijn die beter moeten en kunnen. Maar we nemen afstand van het beeld wat De Gelderlander schetst, van de werksfeer die er organisatiebreed bij de provincie zou zijn.
Het laatste werkbelevingsonderzoek (mei 2023) liet in grote lijnen een verbetering zien, ten opzichte van het vorige onderzoek uit november 2022: op veel plekken in de organisatie gaat het goed; beleving van sociale onveiligheid daalde naar 3%. Toch zijn er op een aantal plekken zorgen. We zijn daarom vóór de zomer begonnen met een breed vervolgonderzoek naar werkdruk en sociale onveiligheid in de organisatie. De eerste uitkomsten daarvan verwachten we binnen een maand.