Verhaal van Gelderland Festival: beleef de geschiedenis

De Gelderse geschiedenis komt tot leven rond kasteel Cannenburch in Vaassen. Daar is in het weekeinde van 26 en 27 augustus 2023 het Verhaal van Gelderland Festival met spannende geschiedenisverhalen, ontmoetingen met historische figuren en optredens. Het festival is gratis.
Gepubliceerd op: 24-augustus-2023

Geschiedenis van prehistorie tot nu 

Erfgoed Gelderland organiseert het Verhaal van Gelderland Festival over de Gelderse geschiedenis van prehistorie tot nu. Het thema Land en Water in Gelderland krijgt tijdens het festival bijzondere aandacht. Het project Verhaal van Gelderland is een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland, Radboud Universiteit, musea en historische verenigingen. De geschiedenis van Gelderland is opgebouwd uit duizenden collectiestukken, onderzoeken en verhalen. Het Verhaal van Gelderland levert belangrijke informatie over het ontstaan van onze geschiedenis en verbindt alle verhalen met elkaar.  

Gelderse identiteit 

Wij droegen de afgelopen jaren veel bij aan het Verhaal van Gelderland om de Gelderse geschiedenis voor iedereen toegankelijk en beleefbaar te maken. Ook aan het festival dragen we bij. Gedeputeerde Peter Drenth: “Het is belangrijk om je verleden te kennen. Ons verleden is sterk verbonden met onze identiteit. En het verleden geeft aan waar we vandaan komen. Naast dat het mooie en spannende verhalen zijn, kunnen we er ook nog wat van leren. Het Verhaal van Gelderland zorgt ervoor dat onze geschiedenis levend blijft.” 

Vikingen en matrozen

Tijdens het Verhaal van Gelderland Festival rondom Kasteel Cannenburch kom je al wandelend over het festivalterrein personen uit het verleden tegen. Neem een kijkje in het kampement van de Vikingen, luister naar de verhalen van 17e-eeuwse matrozen of maak een praatje met een 19e-eeuwse dijkgraaf. Liever een tochtje maken over de kasteelvijvers? Dat kan in een van de zwaanwaterfietsen.  

Optredens van artiesten 

Voor het Verhaal van Gelderland Festival lieten artiesten, van landelijke bekendheden tot regionale talenten, zich inspireren door het verleden van de provincie. Singer-songwriter Marike Jager, schrijver Joost Oomen en zangeres Cassandra Onck treden op. En verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink vertelt de spannendste geschiedenisverhalen in de verhalentent. Actrice Romy van der Kolk kruipt in de huid van Constance Staring en ontvangt bezoekers in haar idyllische theekoepel. Ook brengen verschillende Gelderse talenten tijdens het festival een ode aan een plek in Gelderland. 

Lezingen, activiteiten, workshops en meer

Er zijn ook andere activiteiten: ga bijvoorbeeld aan de slag als dijkenbouwer of archeoloog. Bezoek mobiele exposities van Gelderse musea en luister naar de lezingen van archeologen en historici. Ontrafel de geheimen van het landschap in de omgeving van kasteel Cannenburch tijdens een ochtendwandeling. Het festival geeft iedereen de mogelijkheid om het spannende verleden van de provincie op een bijzondere manier te ontdekken.