Vanuit het Duitse Emmerich, Praest en Elten reizen met je Nederlandse OV-kaart

Inchecken met een OV-kaart in Duitsland op weg naar school in Nederland. Voor grensbewoner Moris van Dee uit Netterden was dit een grote wens. Na 2 jaar onderhandelingen tussen de provincie en samenwerkingspartners was het donderdagochtend 23 juni 2022 zover.
Vanuit het Duitse Emmerich, Praest en Elten reizen met je Nederlandse OV-kaart
Gepubliceerd op: 24-juni-2022

Vanaf nu is het mogelijk om vanaf 3 Duitse grensstations te reizen met je Nederlandse ov-kaart.

Initiatief jonge Gelderse student

Gedeputeerde Jan van der Meer checkte als 1e in, dat was in aanwezigheid van de burgemeester van Emmerich, Peter Hinze en initiatiefnemer Morris van Dee. Het samenwerkingsproject komt voort uit de wens van de 17-jarige Morris: “Net voordat ik naar het HBO zou gaan, ontdekte ik dat ik een lange reistijd naar school zou hebben. Van bijna 2 uur enkele reis! Met de trein vanaf Emmerich zou me dit de helft van de reistijd schelen, maar daar kon ik mijn OV-chipkaart niet voor gebruiken. Ik heb dit in 2020 aangekaart bij de provincie, tijdens de open agenda van Provinciale Staten. Mijn idee om ov-palen te plaatsen op Duitse grensstations werd met enthousiasme ontvangen. Ik ben ontzettend blij dat er nu paaltjes staan, het scheelt me een hoop tijd!’’

Geen extra VRR-kaartje meer nodig

Houders van een OV-chipkaart, bijvoorbeeld forensen, scholieren of studenten die in- en uitstappen op station Emmerich, konden tot nu geen gebruik maken van hun OV-chipkaart en moesten daarom een extra VRR-kaartje (een Duits vervoersbewijs) kopen. Met de installatie van de apparatuur op de treinstations in Duitsland is het voor veel reizigers in de grensregio nu veel makkelijker en aantrekkelijker geworden om gebruik te maken van de grensoverschrijdende treinverbinding. Dat kan met de directe treinverbinding tussen Emmerich en Arnhem. De RE19 rijdt sinds 2017 op dit traject, mede dankzij eerdere samenwerking tussen provincie en het buurland. 

Grensoverschrijdend vervoer echt stimuleren

Grensoverschrijdend vervoer echt stimuleren

De jonge student Morris van Dee maakte ons glashelder waarom deze OV-paal zo belangrijk is, zeker voor jonge mensen in de grensstreek. Dankzij de intensieve samenwerking en veel overleg met onze Duitse buren kunnen we het grensoverschrijdende openbaar vervoer hiermee echt stimuleren

Jan van der Meer

Gedeputeerde provincie Gelderland

Twee jaar voor de incheckpaal

Wat een eenvoudige opgave leek, het plaatsen van een paar OV-palen, werd uiteindelijk een proces van 2 jaar. Waarbij meerdere Nederlandse en Duitse belanghebbenden betrokken waren. Sinds de start van het project hebben o.a. de provincie, VRR, Arriva en Stadt Emmerich meerdere keren met elkaar gesproken over de grensoverschrijdende belemmeringen voor het gebruik van de OV-chipkaart. Dit ging onder andere over de verrekening van de tarieven en de controle op de kaarten. 

Inchecken met de bankkaart

Naast het in- en uitchecken op de ov-palen, is het vanaf nu ook mogelijk om saldo op te laden op de 3 Duitse stations. De ov-palen die op de Duitse stations zijn geïnstalleerd, zijn toekomstbestendig. In de nabije toekomst kunnen bij deze palen ook betaalpassen gebruikt gaan worden om mee in- en uit te checken. Dit maakt reizen met het ov voor nog meer mensen aantrekkelijk. 

 Bijdrage van Europa

Het project wordt ondersteund door de Euregio Rijn-Waal met behulp van fondsen uit het Europese financieringsprogramma INTERREG Duitsland-Nederland.