Impactvolle circulaire projecten
Voor de awards werd gezocht naar innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. De Circular Awards zijn prijzen voor de meest impactvolle circulaire projecten, organisaties én personen. De Circular Awards worden georganiseerd door het Versnellingshuis Nederland Circulair! en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Van sloopafval naar hergebruik
Door de komst van het nieuwe Huis der Provincie in Arnhem, werd het provinciale kantoorgebouw Prinsenhof A overbodig. Het gebouw was moeilijk te renoveren en stond leeg. Daarom is dit gebouw gesloopt. Maar niet zomaar. We kozen voor een duurzame manier van slopen en bouwen: circulair delven. In 2022 is het oude kantoor zorgvuldig uit elkaar gehaald, zodat het zo goed mogelijk kan worden hergebruikt. Vrijwel alle vrijkomende materialen krijgen een nieuw leven in nieuwbouw. Vooral het grootschalige 1 op 1 hergebruik van betonelementen is baanbrekend. Maar liefst 92% van het gebouw wordt opnieuw gebruikt. Zo verminderen we het gebruik van nieuwe grondstoffen en besparen 2.400 ton CO2.
Landelijk samenwerkingsprogramma hergebruik beton
Om hergebruik van beton in bouwprojecten blijvend te stimuleren, dienden we een aanvraag in bij het Nationaal Groeifonds. Onder de naam ‘Beton reinvented’ gaan landelijk overheden, kennisinstellingen en marktpartijen samenwerken. Met als doel om bij het gebruik van beton de transitie te maken naar circulair en klimaatneutraal in de komende 8 tot 15 jaar. Betonproductie is een van de grootste CO2-uitstoters ter wereld. ‘Beton reinvented’ past dan ook bij onze doelen om minder CO2 uit te stoten en een afvalloze economie te hebben in 2050.
Gelderse casus
Eén van de casussen van het groeifondsvoorstel richt zich specifiek op Gelderland. De komende 10 jaar willen we, samen met anderen en startend in de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen, aan de slag met ongeveer 10 experimenten om bij te dragen aan de voorwaarden van een gestandaardiseerde aanpak om de bij sloop vrijkomende constructieve betonproducten 1 op 1 her te gebruiken in nieuwbouw. De verwachting is dat in juni 2023 bekend wordt of dit project geld krijgt uit het Nationaal Groeifonds en dus hoe het programma verder gaat.