Startschot voor stemhulpen Provinciale Statenverkiezingen 2023

Commissaris van de Koning John Berends geeft 17 februari 2023 samen met studenten van Rijn IJssel het startschot voor de Provinciale Statenverkiezingen. In de aanloop naar 15 maart zijn vanaf dat moment de stemhulpen beschikbaar om kiezers te helpen bij hun keuze.
NB_stemhulpen.jpg
Gepubliceerd op: 17-februari-2023

 

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Om u te helpen uw keuze te maken, kunt u gebruik maken van de stemhulpen MijnStem en Kieskompas. Tijdens het Rijn IJssel Verkiezingsdebat lanceerden 2 studenten van dit college, samen met commissaris van de Koning, John Berends, deze stemhulpen. 

Rijn IJssel Verkiezingsdebat 


De mbo-studenten van het Rijn IJssel deden mee aan het Rijn IJssel Verkiezingsdebat in het Huis der Provincie in Arnhem. In 3 debatrondes debatteerden zij in teams met elkaar over actuele onderwerpen van de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen, zoals ruimte voor de wolf, windmolens en natuur. Ieder team werd bijgestaan door een teamcaptain: een verkiesbaar Gelders Statenlid.  

Stemhulpen helpen ook jongeren

Het is met name voor jongeren die op 15 maart voor het eerst gebruik kunnen maken van hun stemrecht, best lastig om te bepalen waarop zij tijdens de Provinciale Statenverkiezingen gaan stemmen. 2 studenten van het Rijn IJssel kregen daarom de mogelijkheid om als eerst de stemhulpen MijnStem en Kieskompas in te vullen. Commissaris van de Koning John Berends gaf hiervoor het startschot: “Door op 15 maart te gaan stemmen heb je invloed op de grote keuzes die Gelderland de komende jaren moet maken. Bijvoorbeeld over provinciale wegen, fietspaden, duurzame energie en ruimte voor natuur, wonen, recreatie en industrie. Er valt echt iets te kiezen in Gelderland. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van je stemrecht. De stemhulpen helpen daarbij.”  

Stemhulpen 

18 partijen doen op woensdag 15 maart 2023 mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Om Gelderlanders te helpen bij het maken van hun stemkeuze zijn de stemhulpen van MijnStem en Kieskompas vanaf 17 februari beschikbaar. Met stellingen over lokale Gelderse thema’s krijgt u snel inzicht in verschillende partijstandpunten. 

Hulp nodig bij het kiezen?