Samenwerken aan een arbeidsmarkt die werkt voor de regio Arnhem-Nijmegen

Ook in de regio Arnhem-Nijmegen zijn de uitdagingen op de arbeidsmarkt groot. Samen met The Economic Board en de Groene Metropoolregio hebben we daarom in de Human Capital Agenda een koers uitgezet die ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden moet helpen met dit vraagstuk.
Samenwerken aan een arbeidsmarkt die werkt voor de regio Arnhem-Nijmegen
Gepubliceerd op: 3-juni-2022

In de regio Arnhem-Nijmegen is er sprake van een krapte op de arbeidsmarkt in verschillende sectoren. Daarnaast is er een tekort aan de juiste kennis en vaardigheden voor de banen van nu en in de toekomst. Daarom hebben we samen met The Economic Board en de Groene Metropoolregio een koers uitgezet in de ‘Human Capital Agenda’. Dit moet ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden helpen bij dit vraagstuk. Het doel: werken aan een arbeidsmarkt waarbij vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten. Zo benutten we de economische potentie in de regio en kunnen  samen onze ambities op Energy, Health en HighTech waarmaken.

Tijd voor actie

Er is actie nodig om de blijvende tekorten tegen te gaan. Als we niets doen, zijn de tekorten over 10 jaar nog veel groter. De mismatch in beschikbare mensen, kennis en vaardigheden (richting 2030) is het grootst in de sectoren Energy, Health en HighTech. En dit zijn júíst sectoren waarin regio Arnhem-Nijmegen wil uitblinken. Omdat ze bepalend zijn voor de economische ontwikkeling en profilering van de regio. Zo neemt bijvoorbeeld als gevolg van de energietransitie het aantal arbeidsplaatsen in Gelderland met 15.000 banen toe. 

Niet voor niets dus, dat de focus van de Human Capital agenda ligt op het verbinden en versterken van kansrijke regionale initiatieven in deze sectoren. 

Daarbij richten we ons op 3 speerpunten: 

  1. Leven Lang Ontwikkelen voor iedereen. 
  2. Het aantrekken en behouden van talent. 
  3. Het activeren van onbenut arbeidspotentieel.

Meer informatie

Meedoen?

In 2022 werken we met elkaar toe naar een ‘Human Capital akkoord’. Met concrete doelstellingen, plannen over het verbinden én opschalen van projecten en financiering met partners in de regio. Wil je betrokken zijn als partner of meer weten over de projecten? Stuur dan een mail