Restauratie Hooge Huis Sevenaer opent deuren volgende generatie bezoekers

Landgoed Huis Sevenaer in Gemeente Zevenaar wil haar historische gebouwen en de bijzondere inrichting van haar landgoed en landbouwgrond meer openstellen voor publiek. Daarom wordt het hoofdgebouw, het Hooge Huis, gerestaureerd. Het Rijk en provincie Gelderland ondersteunen dit project met €3,5 miljoen.
Restauratie Hooge Huis Sevenaer opent deuren volgende generatie bezoekers
Gepubliceerd op: 28-februari-2022

Laatst functionerende kasteelboerderij

Landgoed Huis Sevenaer ligt in het centrum van Zevenaar. Deze historische buitenplaats is uniek, omdat het de laatste oorspronkelijke nog functionerende kasteelboerderij van Nederland is. Op het landgoed staan het Polderhuis (voormalige rentmeesterwoning), een bed & breakfast en verschillende stallen. Ook vinden er landbouwactiviteiten plaats. Een jonkheer was zijn tijd ver vooruit met biologische landbouw. Ondanks geldproblemen vanwege conflicten, floreerde de ecologie wel op het landgoed.


Restauratie

In 2022 vinden betrokken overheden dat Huis Sevenaer een unieke en inspirerende plek is, die het verdient om te worden behouden. Na de restauratie wordt het Hooge Huis een ecologisch ontmoetings- en kenniscentrum en krijgt het een combinatie van functies. De kelders worden geschikt gemaakt voor ontmoeting en ontvangsten. De bel-etage - de eerste verdieping of hoofdetage bij voorname huizen - krijgt een museale functie en een beheerdersappartement. De andere verdieping en de zolders worden ingericht met gastenverblijven. Het gebouw wordt met duurzaam materialen opgeknapt, zodat het jarenlang blijft functioneren.


Erfgoed en recreatie

Cultuur en Erfgoed gedeputeerde Peter Drenth: “Landgoed Sevenaer zal na de restauratie meer kunnen betekenen voor haar bezoekers. Recreanten krijgen nu de mogelijkheid om er langer te verblijven. En dus is er ook meer tijd om te genieten van Zevenaar en de Gelderse omgeving. Erfgoed en recreatiemogelijkheden die nog beter tot hun recht komen, een win-win situatie dus wat mij betreft.”

Hans Winters, wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Zevenaar: “De historische kasteelboerderij heeft een belangrijke waarde voor Zevenaar. Daarom denken en werken wij mee bij (het proces van) vergunningaanvragen voor het hoofdgebouw. Zo hebben we onder andere bij de aanvraag rond het creëren van parkeergelegenheid een positieve grondhouding aangenomen. Ook zijn we met het landgoed in gesprek en denken we mee bij nieuwe ontwikkelingen. Samen met hen willen we kijken op welke wijze we een bijdrage kunnen leveren om het landgoed toekomstbestendig te maken.”


Groot restauratieproject

Het Hooge Huis op Landgoed Huis Sevenaer is 1 van de 27 grote rijksmonumentale restauratieprojecten, die door het Ministerie van OCW financieel wordt ondersteund. Het landgoed ontving van het Rijk ruim €2,5 miljoen subsidie voor het restaureren van het Hooge Huis, het verduurzamen en verbeteren van de toegankelijkheid. Provincie Gelderland draagt €1 miljoen bij aan deze restauratie. Gemeente Zevenaar denkt en werkt waar mogelijk mee bij alle geplande verbeteringen.