“Open je ogen voor mensenhandel” in het Huis der Provincie

We vragen opnieuw aandacht voor mensenhandel. Tot en met 21 juni 2022 is de rondreizende expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ te bekijken in het Huis der Provincie in Arnhem.
“Open je ogen voor mensenhandel” in het Huis der Provincie
Gepubliceerd op: 9-juni-2022

In deze tentoonstelling vertellen slachtoffers hun verhaal. De tentoonstelling was eerder te zien in verschillende Gelderse gemeenten. We helpen mee om bewustwording over deze vorm van criminaliteit te vergroten.

Open je ogen!

Naar schatting zijn jaarlijks honderden mensen in Gelderland slachtoffer van seksuele, criminele of arbeidsuitbuiting. Wij en gemeenten zien graag dat de ogen in onze samenleving open gaan voor onmenselijke situaties van uitbuiting. En we zien graag dat de aanpak van mensenhandel verbetert. De tijd is rijp, want gemeenten moeten - wat het Rijk betreft - in 2022 actief aan de slag om mensenhandel tegen te gaan. Op 2 juni 2022 organiseerde de Gelderland Academie samen met ons een symposium over mensenhandel, voor Gelderse bestuurders en ambtenaren. Onder meer politie, arbeidsinspectie en de Nationaal rapporteur Mensenhandel schetsten de situatie in Gelderland en gaven handvatten voor de aanpak. Die aanpak begint met bewustwording. Want mensenhandel is moeilijk zichtbaar doordat mensenhandelaren onder de radar opereren. 

Mensenhandel herkennen door verhalen

Daarom bracht CoMensha (het coördinatiecentrum tegen mensenhandel) samen met stichting Open Mind en fotograaf Ernst Coppejans 30 indringende portretten en schrijnende verhalen van slachtoffers in beeld. Verhalen over gedwongen prostitutie en criminaliteit, ernstige vormen van geweld en bedreiging, niet te stoppen wreedheden en over niet meer verder willen gaan. Vertelt door moedige mensen, die over de drempel van angst en schaamte zijn gestapt om erkenning te krijgen van de problematiek van mensenhandel. Deze schrijdende verhalen van slachtoffers  moeten bezoekers helpen om de signalen van mensenhandel te herkennen, en daar melding van te doen.   

Meld signalen van mensenhandel 

Weerbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Graag openen wij onze deuren voor deze indrukwekkende tentoonstelling. We zien de ogen van mensen die ongetwijfeld zichzelf hebben afgevraagd of iemand zich bewust was van hun ellendige situatie. Hopelijk gaan wij als bezoekers dat soort signalen oppikken. Dan kunnen we laagdrempelig iets wezenlijks doen voor slachtoffers. Contact opnemen met de juiste instanties dus.” 

Samen met partners werken we daarnaast aan manieren om te voorkomen dat mensen uit kwetsbare groepen slachtoffer worden.  Plus het verbeteren van hulp aan slachtoffers.