Op de fiets of wandelend naar school met Cycling4School

Een veiligere schoolomgeving, waardoor kinderen vaker op de fiets naar school komen. Dat verbetert de bereikbaarheid, zorgt voor een schonere lucht en is gezond. Met Cycling4School helpen we scholen en gemeenten om dit te bereiken. In 2022 doen 10 scholen in Gelderland mee.
Op de fiets of wandelend naar school met Cycling4School
Gepubliceerd op: 16-juni-2022

Meer fietsen en wandelen in een veilige schoolstraat

Cycling4School is een beloningsproject gericht op ouders en hun kinderen, om de omgeving van basisscholen autoluwer en dus veiliger te maken én om kinderen zelfstandiger en zekerder te maken in het dagelijkse verkeer. Scholen en gemeenten werken samen aan het project. De scholen organiseren activiteiten. Gemeenten zorgen voor bijvoorbeeld een wegafsluiting om de straat autovrij te maken. Dit nodigt kinderen uit vaker naar school te fietsen en lopen. Uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot wel 25% minder auto’s bij een school. Dit verbetert de bereikbaarheid in Gelderland, en zorgt voor een schonere lucht en gezondere kinderen.

10 Gelderse scholen  

Al sinds 2014 worden in heel Nederland Cycling4School-campagnes georganiseerd. In 2020 en 2021 organiseerden we voor het eerst in Gelderland een proef op 2 scholen in de gemeente Apeldoorn. In 2022 kozen we 5 gemeenten en 10 scholen voor de campagne. De campagne start met een actieweek in de periode april tot en met juni. Elke school kiest hiervoor een eigen onderwerp: een jubileum, een verkeersweek, een gezonde schoolweek of oefenen om te fietsen naar het schoolkamp. Kinderen die in die week op de fiets naar school komen, verdienen punten. Die punten leveren geld op voor de school. Daarna begint het echte werk: de scholen maken met hulp van de gemeente de schoolomgeving veiliger. Ze maken een educatieplan en bedenken campagnes. Alles om het voor de kinderen zo veilig mogelijk te maken en ze zo veel mogelijk ervaring op te laten doen in het verkeer. 

Speelstraat in Groenlo

Een van de scholen die meedoen is ‘t Carillon in Groenlo. De straat voor de basisschool werd 1 dag afgesloten voor verkeer en omgetoverd tot speelstraat. Kinderen fietsten, stepten en speelden er de hele dag. Ze genoten er zichtbaar van. 
Een van de kinderen verzuchtte: 

Wat jammer, is dit maar 1 keer in mijn héle leven?

Gedeputeerde Helga Witjes bezocht de actiedag om de ervaringen van kinderen, ouders en leerkrachten met eigen ogen te zien. Ze hoorde hoe goed de gemeente en school samenwerken. En hoe groot de motivatie is om bij te dragen aan een veilige schoolomgeving. Ouders die toch met de auto kwamen, vonden het geen probleem om de auto wat verder weg te zetten. 
De reactie van 1 van de ouders was veelzeggend: 

Zo gaat het ook.

Er kwamen deze dag veel meer kinderen op de fiets dan op een normale schooldag. De straat was afgesloten voor 1 dag, maar gemeente Oost Gelre en de school willen dit heel graag voor altijd. Ze zijn druk bezig dat voor elkaar te krijgen.

Meer weten?

De maatregelen die een school wil nemen om de omgeving veiliger te maken, betaalt de gemeente. Kijk op de website van Cycling4School voor meer informatie.