Op 12 juli 2022 opende commissaris van de Koning John Berends de uitbreiding van OnePlanet in Nijmegen (locatie Mercator). Hij plantte een appelboom als symbool voor de eerste vruchten van de samenwerking in innovatie die geplukt kunnen worden. OnePlanet Research Center begon 3 jaar geleden met een vestiging in Wageningen en Nijmegen. Door de groei aan technologische innovaties is de vestiging in Nijmegen uitgebreid. Het monitoren van hoe planten groeien - met een bloempot met sensoren - is zo’n innovatieve ‘vrucht’. Net als de Ingestible, een slimme pil met sensoren die de gezondheid van en ontstekingen in het maagdarmkanaal kunnen meten.
OnePlanet Research Center breidt uit in Nijmegen
Technologische toepassingen
Samen met (Gelderse) bedrijven en kennisinstellingen ontwikkelt OnePlanet nieuwe technologische toepassingen voor de landbouw, de leefomgeving en de voedingssector. Daarnaast ontwikkelt het Research Center toepassingen voor preventieve gezondheid en het gedrag en mentaal welbevinden van mensen. Hiermee draagt het innovatiecentrum bij aan oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Testen en valideren
In OnePlanet werken Wageningen University & Research (WUR), de Radboud Universiteit het Radboudumc en imec (wereldspeler in nanotechnologie) samen. Met als doel: een wereld waarin iedereen gezond kan leven en toegang heeft tot gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.
Volgende stappen
Het innovatiecentrum is nu klaar voor de volgende stappen: vooral meer testen en valideren. Zo kunnen de innovaties voor onder meer preventieve gezondheid en de voedingssector uiteindelijk ook hun weg naar de markt vinden. Daarvoor is nog meer interactie met de WUR, Radboud Universiteit en de collega’s van imec nodig. Vandaar de uitbreiding van de Nijmeegse vestiging.
Chips
Recent kreeg OnePlanet vanuit PhotonDelta een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds toegekend. De bijdrage is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van geïntegreerde fotonica in agri, food en health. Deze technologie maakt gebruik van fotonen (licht) in plaats van elektronen om informatie over te dragen en te verwerken. Fotonische chips ondersteunen duurzame en energiezuinige oplossingen voor bijvoorbeeld efficiëntere voedselproductie en het fijnmazig kunnen meten van luchtkwaliteit, of preventieve gezondheid.