OnePlanet Research Center breidt uit in Nijmegen

Gezond kunnen leven en voldoende duurzaam voedsel voor iedereen. Dat is het doel waarmee OnePlanet Research Center 3 jaar geleden begon. Commissaris van de Koning John Berends opende de uitbreiding van de locatie in Nijmegen, met het planten van een appelboompje.
OnePlanet Research Center breidt uit in Nijmegen
Gepubliceerd op: 14-juli-2022

Op 12 juli 2022 opende commissaris van de Koning John Berends de uitbreiding van OnePlanet in Nijmegen (locatie Mercator). Hij plantte een appelboom als symbool voor   de eerste vruchten van de samenwerking in innovatie die geplukt kunnen worden. OnePlanet Research Center begon 3 jaar geleden met een vestiging in Wageningen en Nijmegen. Door de groei aan technologische innovaties is de vestiging in Nijmegen uitgebreid. Het monitoren van hoe planten groeien - met een bloempot met sensoren - is zo’n innovatieve ‘vrucht’. Net als de Ingestible, een slimme pil met sensoren die de gezondheid van en ontstekingen in het maagdarmkanaal kunnen meten.

Technologische toepassingen

Samen met (Gelderse) bedrijven en kennisinstellingen ontwikkelt OnePlanet nieuwe technologische toepassingen voor de landbouw, de leefomgeving en de voedingssector. Daarnaast ontwikkelt het Research Center toepassingen voor preventieve gezondheid en het gedrag en mentaal welbevinden van mensen. Hiermee draagt het innovatiecentrum bij aan oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Testen en valideren

In OnePlanet werken Wageningen University & Research (WUR), de Radboud Universiteit het Radboudumc en imec (wereldspeler in nanotechnologie) samen. Met als doel: een wereld waarin iedereen gezond kan leven en toegang heeft tot gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.

 

Volgende stappen

Het innovatiecentrum is nu klaar voor de volgende stappen: vooral meer testen en valideren. Zo kunnen de innovaties voor onder meer preventieve gezondheid en de voedingssector uiteindelijk ook hun weg naar de markt vinden. Daarvoor is nog meer interactie met de WUR, Radboud Universiteit en de collega’s van imec nodig. Vandaar de uitbreiding van de Nijmeegse vestiging.

Chips

Recent kreeg OnePlanet vanuit PhotonDelta een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds toegekend. De bijdrage is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van geïntegreerde fotonica in agri, food en health. Deze technologie maakt gebruik van fotonen (licht) in plaats van elektronen om informatie over te dragen en te verwerken. Fotonische chips ondersteunen duurzame en energiezuinige oplossingen voor bijvoorbeeld efficiëntere voedselproductie en het fijnmazig kunnen meten van luchtkwaliteit, of preventieve gezondheid.