Nieuwe ronde met Groene Icoonprojecten

Provincie Gelderland start een nieuwe ronde van de Challenge Groene Icoonprojecten. Hiermee dagen we gemeenten, ondernemers en bewoners uit om versteende plekken meer groen te geven.
Nieuwe ronde met Groene Icoonprojecten
Gepubliceerd op: 6-juli-2022

Uit de ingezonden ontwerpen kiest een deskundige jury de 9 beste inzendingen. Winnaars krijgen € 100.000 om hun icoonproject te realiseren.
 

Peter Kerris

We dagen mensen uit hun woonomgeving groener te maken

We hebben meer groen en minder steen nodig in onze dorpen en steden. Een groene stad of een groen dorp draagt bij aan de biodiversiteit én is beter voorbereid op het veranderende klimaat. Met hete zomers en natte winters.

Peter Kerris

Gelders gedeputeerde

Wat is de Challenge Groene Icoonprojecten?

Een groen icoonproject maakt een versteende plek in de stad of een dorp groener. Dat kan een buurt, plein of winkelstraat zijn. In een groene omgeving ontstaat meer biodiversiteit. En het zorgt ervoor dat de omgeving beter aangepast is op ons veranderend klimaat. Een groen icoonproject zorgt voor meer variatie in plant- en diersoorten en vermindert hittestress en wateroverlast. Het geeft mensen ruimte om elkaar te ontmoeten, te bewegen en ontspannen. Een iconische plek die anderen inspireert en uitdaagt om óók hun leefomgeving te vergroenen; écht een voorbeeldproject dus. Zo maken we Gelderland steeds weer een beetje 'groener’.

Subsidieregeling open vanaf 5 september

De ‘Challenge Groene Icoonprojecten’ is een subsidieregeling voor het maken van een ontwerp voor een groen icoonproject en het uitvoeren van dat ontwerp. Iedereen kan de subsidie aanvragen mits er aan de voorwaarden is voldaan. Vanaf 5 september 2022 kan men een subsidieaanvraag voor het maken van een ontwerp indienen. De subsidie bedraagt 50% van de kosten voor het maken van een ontwerp (maximaal € 15.000 per ontwerp). Er is ruimte voor tenminste 20 ontwerpen. We behandelen de aanvragen in volgorde van binnenkomst.

Jury kiest 9 beste ontwerpen

In februari en maart 2023 is het mogelijk om ontwerpen van 'Groene Icoonprojecten’ in te dienen. Daarna kiest een deskundige jury de 9 beste ontwerpen uit alle inzendingen. Zij winnen een geldbedrag tot maximaal € 100.000 om het project uit te voeren. De vorige ronde had o.a. De Groene Route in Malburgen, Dorpspark de Laak in Rheden en Park Lingerijck in Tiel als winnaar. Op de pagina: Een challenge voor groene icoonprojecten is meer informatie te vinden.