Mycelium verpakking van Grown.bio wint Innovatie Top 100 KvK

Gedeputeerde Helga Witjes ontving op 15 juni 2022 ongeveer 40 innovatieve midden- en kleinbedrijven in het Huis der Provincie. Aanleiding was de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel, met als winnaar dit jaar het Gelderse bedrijf Grown.bio.
Mycelium verpakking van Grown.bio wint Innovatie Top 100 KvK
Gepubliceerd op: 20-juni-2022

Het bedrijf uit Heerenwaarden ontwikkelde een biobased alternatief voor piepschuim verpakkingen, gemaakt van hennep en schimmel (Mycelium). Ook 7 andere Gelderse bedrijven veroverden een plek in de Top 100.

Feestelijke viering

Alle reden voor een feestelijke bijeenkomst met deze ondernemers, de KvK, RCT Gelderland en Oost NL. Gedeputeerde Helga Witjes verwelkomde en feliciteerde de bedrijven. Ze benadrukte het belang van innovaties om bij te dragen aan de grote maatschappelijke opgaven: “Er zijn zoveel mooie innovaties in Gelderland”, vertelt ze enthousiast, “maar we weten het te weinig van elkaar.” Elkaar laten zien wat er allemaal al kan en elkaar inspireren is heel belangrijk.”

Witjes geeft 2 tips mee:

Nieuwe ketens bouwen is belangrijk, gebruik de provincie daarvoor! Kijk vooral circulair, we kunnen veel meer doen met bestaande en hernieuwbare materialen!

Helga Witjes

Voorbeelden van innovatie

In korte pitches door de Gelderse Top 100 bedrijven wordt de diversiteit aan innovaties goed duidelijk. Een vulstation voor de opslag van biogas uit waterzuivering, die eenvoudig te plaatsen is op locatie, bijvoorbeeld om de bouwplaats te voorzien van duurzame energie. Een onafhankelijk platform voor overheden en bedrijven met ervaringen over duurzame, circulaire producten, om te voorkomen dat het wiel steeds opnieuw moet worden uitgevonden. Een tuinschutting die regenwater opvangt en daarmee verdroging en vernatting voorkomt. Bewegwijzeringsborden van hennep en melkzuur, waar geen plastic voor nodig is, gemaakt van een restproduct uit de zuivelindustrie. En natuurlijk het mooie product van de winnaar; in voorgevormde mallen smikkelt de schimmel van de hennep en groeit in 5 dagen tijd uit tot een stevige structuur die na drogen prima verpakkingsmateriaal is geworden. Vanuit de zaal stelde men veel vragen. Uiteraard komen ook belemmeringen aan bod. Innoveren is een pad met vele hobbels. Helga Witjes sloot af door te zeggen dat zij zeer geïnspireerd is door al deze oplossingen. Ze riep de bedrijven op de belemmeringen te laten weten, zodat we samen met andere provincies druk kunnen uitoefenen op het Rijk.

Samenwerking

In groepjes wisselden de ondernemers nog ervaringen uit. Waardevol voor de ondernemers, maar ook voor de provincie. De Gelderse economie is een vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe technologieën, producten en diensten.