Lancering platform voor maaltijdbezorgers

Een kwart van de maaltijdbezorgers in Nederland is wel eens betrokken bij een verkeersongeluk. Volgens hen kwam dat voornamelijk door het weer of door andere weggebruikers, maar zij tonen zelf ook risicovol verkeersgedrag.
Lancering platform voor maaltijdbezorgers
Gepubliceerd op: 24-mei-2022

Dit blijkt uit een onderzoek dat TeamAlert uitvoerde in opdracht van onder andere provincie Gelderland.

Veilig bezorgen

Om de verkeersveiligheid te verbeteren lanceren provincie Gelderland, provincie Overijssel, gemeente Rotterdam en Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland op 24 mei 2022 een platform Bezorg Veilig met informatie, inzicht en trainingen. Het platform draait om veilig bezorgen (gedrag op de weg) en hoe de werkgever voor een veilige basis voor zijn medewerkers kan zorgen.

Risicovol gedrag tijdens het bezorgen

De maaltijdbezorger is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Elke dag leveren duizenden bezorgers eten bij de klant thuis, besteld bij een lokaal restaurant of een van de ketens. Vaak zijn deze maaltijdbezorgers jong en rijden zij op een e-bike of een scooter. Deze jonge bezorgers zijn geneigd om zich risicovol te gedragen in het verkeer omdat hun brein nog volop in ontwikkeling is. Dit maakt hen kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarom deed TeamAlert, in opdracht van provincie Gelderland, provincie Overijssel, gemeente Rotterdam en Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland onderzoek naar het gedrag van maaltijdbezorgers in het verkeer. 

Uit het onderzoek van TeamAlert blijkt dat bijna een kwart van de deelnemers aangeeft wel eens een verkeersongeluk te hebben gehad tijdens het werk. Aan hen vroeg TeamAlert wat de oorzaak van dit ongeluk was. Twee derde van de maaltijdbezorgers gaf aan dat dit door het slechte weer kwam en 43% zei dat de oorzaak bij andere weggebruikers lag. Slechts 19% van de ondervraagden gaf aan dat zij zelf te veel risico’s namen toen ze een ongeluk kregen.

Uit het onderzoek blijkt dat de maaltijdbezorgers veel risico’s nemen in het verkeer. Zo vertelt 82% van de ondervraagden dat zij wel eens over de stoep rijden, 67% rijdt soms op de verkeerde weghelft en 43% rijdt wel eens door rood. Ook gebruikt bijna de helft van de bezorgers wel eens hun telefoon tijdens het werken. Daarnaast houdt bijna driekwart zich niet altijd aan de verkeersregels. Ondanks het risicogedrag dat de maaltijdbezorgers wel eens tonen, vindt 95% van hen dat zij goed kunnen rijden.

Rol van werkgever

Naast het gedrag van de jonge maaltijdbezorgers, spelen werkgevers ook een belangrijke rol in de veiligheid van de bezorgers. Zij hebben bijvoorbeeld de taak om te zorgen voor goed materiaal zodat hun medewerkers veilig onderweg zijn. TeamAlert vroeg de ondervraagden naar hun mening over de verantwoordelijkheid van hun werkgever voor hun veiligheid in het verkeer. 69% van de bezorgers vindt dat hun baas de veiligheid van werknemers belangrijk vindt. Mocht hun baas meer doen voor hun veiligheid, dan is dat voor een grote groep maaltijdbezorgers (40%) een reden om hier langer te blijven werken.

Samen maken we het verkeer veilig

Als we op pad zijn, vormen we als deelnemers samen het verkeer. We moeten er daarom samen voor zorgen dat het veilig is in het verkeer zodat iedereen elke dag weer veilig thuis komt, want elk verkeersslachtoffer is er 1 te veel. 

Voor provincie Gelderland betekent dat samen werken aan het voorkomen van ongevallen, aan  veilig ingerichte wegen en fietspaden en gedragsverandering. Met het project ‘Veilig bezorgen’ wil provincie Gelderland maaltijdbezorgers veiliger aan het verkeer deel laten nemen. Op het platform BezorgVeilig vinden maaltijdbezorgers en werkgevers informatie, inzicht en trainingen.