Lagere energiekosten voor veel huurders

Lagere energiekosten én meer wooncomfort voor huurders van Plavei. Met provinciale subsidie worden 234 sociale huurwoningen in ’s-Heerenberg en omgeving duurzamer.
NB_lagerea_energiekosten.jpg
Gepubliceerd op: 17-februari-2023

Werkbezoek ‘s-Heerenberg

Vrijdag 17 februari 2023 bezochten gedeputeerden Jan van der Meer en Peter Kerris de woonwijk ’s-Heerenberg Oostin ’s-Heerenberg. Arjan ter Bogt, directeur-bestuurder Plavei, nam hen mee langs 1 van de 7 projecten van Plavei. Met provinciale subsidie worden deze duurzamer gemaakt. In totaal gaat het om 234 woningen in gemeente Montferland. 

Onderhoud en verduurzamen tegelijk

Arjan ter Bogt: ‘Plavei staat voor betaalbaar en plezierig wonen in een duurzame, kansrijke en leefbare omgeving, nu én in de toekomst. Door deze woningen te verduurzamen, zal het energieverbruik voor de bewoners na aanpassing van de woningen aanzienlijk lager zijn. Alle woningen krijgen minimaal een Label A. Naast de verduurzaming pakt Plavei ook het planmatig onderhoud aan de buitenzijde van de woningen aan. Dit voeren we tegelijkertijd met de verduurzaming uit. Dat scheelt overlast voor onze bewoners. Na de ingreep voldoen de woningen weer aan de hedendaagse eisen.’ 

Zonnepanelen én een regenton

De woningcorporatie verbetert de isolatie van het dak, de vloer en de muren. Ook komen er zonnepanelen op de daken. Plavei besteedt extra aandacht aan hergebruik van materialen. Daarnaast kijken ze ook hoe huurders en corporatie zich aan kunnen passen aan de klimaatverandering met meer groen in de tuin en een regenton. 

Betaalbaar wonen

Door de isolatie gaan de bewoners minder gas gebruiken voor het verwarmen van hun woningen. Daardoor daalt ook hun energierekening. De bewoners gaan ook zelf elektriciteit opwekken door de zonnepanelen op hun dak. 

Lagere energierekening

Gedeputeerde Peter Kerris (Wonen): ‘We willen dat er snel meer sociale huurwoningen in Gelderland duurzaam worden. Met deze stimuleringsregeling krijgen huurders van sociale woningen een beter geïsoleerd huis en een lagere energierekening.’

Gedeputeerde Jan van der Meer (Energie): ‘Met deze stap brengen we de overschakeling op duurzame warmte van een warmtenet of warmtepomp ook dichterbij.’

Subsidieregeling verduurzamen sociale huurwoningen

We investeren € 20 miljoen in energiebesparing en verduurzamen van sociale huurwoningen. De woningcorporaties dragen voor elke euro van ons, € 10 bij. Zo zorgen we er samen voor dat 5.500 sociale huurwoningen 3 energielabels omhoog gaan. Meer dan 30 woningcorporaties zijn hierbij betrokken. Inmiddels gaat het om 150 projecten.