Laat de natuur bloeien in de sport

Bomen, bloemen, kikkerpoelen, vogelkasten, insectenhotels; samen met NOC*NSF maken we Gelderse sportclubs groener. In onze opdracht bundelde NOC*NSF concrete voorbeelden van hoe sportclubs en beleidsmakers hiermee aan de slag kunnen.
Laat de natuur bloeien in de sport
Gepubliceerd op: 24-maart-2022

Het inspiratiedocument Natuurinclusief sporten en bewegen werd op 24 maart 2022 gelanceerd.

Sportclubs vergroenen

Hitte, wateroverlast, droogte; het klimaat wordt extremer en de natuur staat onder druk. Daarom willen we verduurzamen en de bebouwde omgeving vergroenen. Zo komen er meer planten- en diersoorten, en is de omgeving beter bestand tegen het veranderende klimaat. “1% van het grondoppervlak in Nederland is sportveld, een enorme kans dus”, aldus sportgedeputeerde Jan Markink. 

NOC*NSF wil ook de sportsector helpen met verduurzamen en is net als wij één van de ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. “Sporten in een natuurrijke omgeving is nóg gezonder. Hartstikke mooi dus dat we de handen ineen kunnen slaan”, zegt Marcelien de Koning, olympisch zeilster en sinds 2021 ‘chef de emission’ van de Nederlandse sport.

Sport en natuur

Het thema natuur is voor de sportsector nog redelijk nieuw. Er zijn nog weinig clubs echt mee bezig. Ook bij gemeenten, die veel sportparken in beheer hebben, zijn het meestal losstaande dossiers. Met deze voorbeelden willen wij en NOC*NSF laten zien dat sport en natuur elkaar juist kunnen versterken. Jan Markink: “Het mes snijdt aan 3 kanten. Het is goed voor de natuur, de klimaatbestendigheid van onze omgeving, en onze gezondheid.” 

Praktische tips

Voor sportclubs die aan de slag willen met vergroenen geeft het inspiratiedocument praktische tips: laat samen met de gemeente onderzoeken wat de stand van de biodiversiteit is. Zorg voor draagvlak bij leden en het bestuur. Waarom is natuur voor hen belangrijk? Maak een plan van aanpak met daarin de kosten. Trainers, coaches en scheidsrechters zijn dagelijkse kost, maar biodiversiteit staat vaak nog in de kinderschoenen. Haal dus kennis in huis.

Subsidie gemeenten

In het document staan ook tips voor gemeenten die de natuur meer binnen willen halen op sportparken die ze beheren. Ook kunnen gemeenten subsidie krijgen om de biodiversiteit te vergroten. Bijvoorbeeld door bomen te planten, bloemen te zaaien of nestkastjes voor vogels op te hangen.

Natuur Sport en bewegen

Natuur Sport en bewegen transcriptie

Marcelien Bos-de Koning staat voor de atletiekbaan op Papendal. Jan Markink en Marcelien Bos-de Koning lopen over Papendal. Marcelien en Jan spreken elkaar op de groene tribune. Beelden van natuur en sport Papenda. Marcelien en Jan spreken elkaar op de groene tribune. Beelden van het document Natuurinclusief sporten en bewegen. Marcelien en Jan spreken elkaar op de groene tribune. Beelden van natuur en sport Papendal. Marcelien en Jan spreken elkaar op de groene tribune. Beelden van natuur en sport Papendal. Marcelien en Jan spreken elkaar op de groene tribune. Beelden van natuur en sport Papendal. Marcelien en Jan spreken elkaar op de groene tribune. Marcelien Bos-de Koning staat voor de atletiekbaan op Papendal. Marcelien en Jan spreken elkaar op de groene tribune spreken. Beelden van natuur en sport Papendal.