Kade voor fluisterboten in Zutphen gerestaureerd

De vernieuwde kade voor de fluisterboten in Zutphen is op 2 april officieel geopend. Gelders gedeputeerde voor Cultuur, Peter Drenth is daar blij mee. De kade vormt namelijk een onderdeel van onze culturele geschiedenis.
Kade voor fluisterboten in Zutphen gerestaureerd
Gepubliceerd op: 5-april-2022

Wij willen de verhalen uit ons verleden blijven vertellen en waar mogelijk laten beleven. Bijvoorbeeld door de oude kademuur te blijven gebruiken voor toeristische boottochten.

Oude kloostermuur

Er is hard gewerkt aan de opstapplaats van de fluisterboten en het omliggende terrein. Tijdens het verbreden van de rivier de Berkel ontdekte men een eeuwenoude kloostermuur onder de grond. Inmiddels zijn de stenen weer zichtbaar en gerestaureerd. Daarmee heeft de muur zijn oude functie als kademuur weer terug. 

Beter toegankelijk

Daarnaast zijn de fluisterboten nu ook bereikbaar voor mindervaliden. Een speciale tillift helpt minder valide mensen in de boten. Verder is de Berkel verbreed, heeft de paardentram een halte voor het Leeuwenhuisje en kreeg de Berkelruïne duurzame verlichting . 

Veel betrokkenen 

De werkzaamheden waren mogelijk dankzij de ondersteuning van:

  • Waterschap Rijn en IJssel;
  • Stichting Toeristisch Varen;
  • gemeente Zutphen;
  • provincie Gelderland.

De feestelijke opening van de vernieuwde kade voor de fluisterboten stond vorig jaar al gepland, na het afronden van de werkzaamheden. Vanwege de coronamaatregelen kon de opening toen niet doorgaan.