Isoleer uw huis met natuurlijke materialen

Denkt u na over het isoleren van uw huis? Overweeg dan om natuurlijke materialen te gebruiken als stro en vlas. Veel natuurlijke materialen groeien gewoon in Nederland. En vanaf 1 januari 2024 is hier een extra subsidie voor.
Gepubliceerd op: 26-oktober-2023
Portret Helga Witjes

Een mooi voorbeeld van circulaire economie!

Wat is nou mooier dan je huis isoleren met natuurlijke materialen? Hierdoor zit je er in de winter warm bij en koel in de zomer. Die natuurlijke materialen worden verbouwd door agrariërs. Het kan hen een goede boterham opleveren én we gaan zuiniger om met grondstoffen. Dát is pas echt een circulaire economie. Daar maken we als provincie werk van. Als bewoner is vanaf 1 januari een landelijke subsidie beschikbaar. Wat wil je nog meer?

Helga Witjes

Gedeputeerde Financiën, Sport en Economie

Haalbaar en betaalbaar  

Bekijk nu de beschikbaarheid van natuurlijke bouwmaterialen bij bouwmarkten. Ook ziet u welke aannemers deze natuurlijke materialen al gebruiken. Het staat allemaal in de Landelijke Gids Biobased Isoleren. Met biobased isolatieproducten, matten, platen of inblaas en meer dan vijftig andere natuurlijke bouwproducten, die zowel geschikt zijn voor dak als gevel of vloerisolatie. Bekijk de gids hiernaast. Als provincie stimuleren we het gebruik van natuurlijke materialen, die de aarde niet uitputten.

Vele voordelen van natuurlijke isolatie 

Natuurlijke isolatiematerialen hebben een aantal voordelen: Ze houden warmte vast in de winter én houden het huis koel in de zomer. Dit betekent dat er minder ventilatiesystemen nodig zijn, dat airco’s gemakkelijker uw huis koelen of dat airco’s zelfs overbodig zijn. Ook draagt natuurlijk isolatiemateriaal bij aan een prettiger binnenmilieu. Uiteraard zijn ze ook goed voor het klimaat, want de natuurlijke materialen groeien vaak gewoon in Nederland. De prijzen van deze natuurlijke alternatieven worden steeds aantrekkelijker. Natuurlijke isolatiematerialen zijn nu al in ruime mate beschikbaar. Er is voldoende biobased materiaal beschikbaar om aan de isolatievraag te voldoen. 

Speciale subsidie  

“Isoleren werkt het best als je het in één keer goed doet, dus biobased!” Dat adviseert directeur Chantal van Schaik van Holland Houtland op basis van hun nieuwe gids. “De klimaatscenario’s van het KNMI laten zien wat we afgelopen jaren al voelden. De zomers worden steeds warmer. Isoleer dus ook voor een koele zomer. Met een extra subsidie voor biobased isoleren (vanaf 1 januari 2024) bovenop de bestaande subsidies, maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken dit extra aantrekkelijk”, aldus Van Schaik. 

Klimaat

Bij de productie van natuurlijke isolatiematerialen komt veel minder CO2 uitstoot vrij, dan bij PIR, PUR, glas- en steenwol. Biobased materiaal legt CO2 ook langdurig vast, terwijl mineraal en synthetisch materiaal dat niet doet.