Hoe versnellen we circulair ondernemen?

Wat kwam er allemaal ter sprake tijdens een werkbezoek met staatssecretaris Vivianne Heijnen?
Gepubliceerd op: 12-oktober-2023

Het belonen van ondernemers het aanpassen van spelregels van aanbestedingen voor gereviseerde producten en de minister voor Wonen en corporaties uitnodigen. Bij Lagemaat is te zien dat circulaire bouwonderdelen een 2e leven hebben.

Uitgenodigd 

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen was uitgenodigd door gedeputeerde Economie Helga Witjes. Ze gingen in gesprek met de Gelderse circulaire ondernemers Innexeon, Solutions on Silicon en Lagemaat over hun resultaten, mogelijkheden, kansen en belemmeringen.  

Portret Helga Witjes

Gelderland kent veel enthousiaste circulaire ondernemers, met geweldige resultaten.

Tegelijkertijd lopen zij tegen belemmeringen aan. Om 50% hergebruik in 2030 te halen, moeten we die belemmeringen weghalen. Dat vraagt om samenwerking. Tijdens dit werkbezoek spraken we hierover. Zoals het belonen van ondernemers via een belastingvoordeel als ze Co2 uitstoot besparen. Zo kan circulair ondernemen ook een bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. 

Helga Witjes

Gedeputeerde Economie

Chipmachines hergebruiken 

Solutions on Silicon (SOS) is een innovatief bedrijf, dat (chip)machines een 2e leven geeft. Ze verlengen de levensduur en hergebruiken waar mogelijk. Ook wel reviseren genoemd. Dit bespaart materialen en grondstoffen. En dat wordt steeds belangrijker voor nieuwe technologieën zoals fotonica. Daarvoor zijn steeds meer gebruikte machines nodig om toekomstige generaties chips te kunnen produceren. We bespraken hoe we kunnen zorgen dat aanbestedingen gereviseerde machines niet uitsluiten. Bedrijven zijn al door de prijs overtuigd van gereviseerde chipmachines. Maar onderzoeksinstellingen, die vaak met publiek geld gefinancierd worden, werken met aanbestedingen. En die gaan nog steeds uit van nieuwe machines, terwijl gereviseerde machines dezelfde kwaliteit hebben. Grote landelijke en internationale bedrijven kopen ze gewoon. 

Recht op reparatie   

Inexeon is gespecialiseerd in het circulair reviseren van service-onderdelen van klimaatsystemen. Zij willen gereviseerde printplaten toepassen in oudere toestellen, maar krijgen geen toestemming van de fabrikant voor een software update. Hierdoor kunnen installateurs geen gereviseerde printplaten gebruiken. Met Inexeon en staatssecretaris Heijnen bespraken we hoe de Rijksoverheid hier dwingender tegen kan optreden gezien de wetgeving Right to Repair (Recht om te repareren). Op verzoek gaf de staatssecretaris dit belangrijke signaal zeker door te willen geven. 

Circulair bouwen versnellen 

Lagemaat voerde het project circulair delven van ons oude kantoor Prinsenhof uit. Daarvoor kregen we veel bewondering en wonnen de Circulair Awards 2023. We bespraken hoe we deze ervaringen kunnen vergroten. Het volgende kwam ter sprake: 

  • aanpassen van wet- en regelgevinghet 
  • belasten van materiaal en emissieshet 
  • stimuleren via een belastingverlaging bij hergebruik door minder CO2-uitstoot.  

Zeker in de woningbouw is hergebruik niet vanzelfsprekend. Staatssecretaris Heijnen gaat collega-minister De Jonge (Wonen) wijzen op de mogelijkheden van circulair gebruik van bestaande bouwelementen. We gaan daarom samen met Lagemaat, de minister en woningcorporaties uitnodigen voor het kenniscentrum van Lagemaat in Heerde. Daar zien zij de circulaire bouwonderdelen met garantie.  Ook bespraken we de mogelijkheden om de Gelderse kennis, inzichten en ervaringen van het circulair delven en bouwen verder te vergroten.  

Helga Witjes kijkt terug op een inspirerend gesprek met de staatsecretaris en de Gelderse koplopers. “We maakten vervolgafspraken en daar komen we binnenkort op terug. Om circulair ondernemen verder te brengen, is enthousiasme en doorzettingskracht nodig. Dat vraagt om samenwerken tussen Rijk en provincie. We hebben elkaar gewoon nodig”.   

Een tweedehands product kun je prima weer als bijna helemaal nieuw in goede staat op de markt brengen

Tijdens het werkbezoek hoorde ik mooie, inspirerende verhalen van ondernemers die zich inzetten voor een duurzame wereld en een circulaire economie, een belangrijk streven van het kabinet. Een tweedehands product kun je prima weer als bijna helemaal nieuw in goede staat op de markt brengen. Dat heb ik hier met eigen ogen gezien. Dat is circulariteit!

Vivianne Heijnen

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat