Chipmachines hergebruiken
Solutions on Silicon (SOS) is een innovatief bedrijf, dat (chip)machines een 2e leven geeft. Ze verlengen de levensduur en hergebruiken waar mogelijk. Ook wel reviseren genoemd. Dit bespaart materialen en grondstoffen. En dat wordt steeds belangrijker voor nieuwe technologieën zoals fotonica. Daarvoor zijn steeds meer gebruikte machines nodig om toekomstige generaties chips te kunnen produceren. We bespraken hoe we kunnen zorgen dat aanbestedingen gereviseerde machines niet uitsluiten. Bedrijven zijn al door de prijs overtuigd van gereviseerde chipmachines. Maar onderzoeksinstellingen, die vaak met publiek geld gefinancierd worden, werken met aanbestedingen. En die gaan nog steeds uit van nieuwe machines, terwijl gereviseerde machines dezelfde kwaliteit hebben. Grote landelijke en internationale bedrijven kopen ze gewoon.
Recht op reparatie
Inexeon is gespecialiseerd in het circulair reviseren van service-onderdelen van klimaatsystemen. Zij willen gereviseerde printplaten toepassen in oudere toestellen, maar krijgen geen toestemming van de fabrikant voor een software update. Hierdoor kunnen installateurs geen gereviseerde printplaten gebruiken. Met Inexeon en staatssecretaris Heijnen bespraken we hoe de Rijksoverheid hier dwingender tegen kan optreden gezien de wetgeving Right to Repair (Recht om te repareren). Op verzoek gaf de staatssecretaris dit belangrijke signaal zeker door te willen geven.
Circulair bouwen versnellen
Lagemaat voerde het project circulair delven van ons oude kantoor Prinsenhof uit. Daarvoor kregen we veel bewondering en wonnen de Circulair Awards 2023. We bespraken hoe we deze ervaringen kunnen vergroten. Het volgende kwam ter sprake:
- aanpassen van wet- en regelgevinghet
- belasten van materiaal en emissieshet
- stimuleren via een belastingverlaging bij hergebruik door minder CO2-uitstoot.
Zeker in de woningbouw is hergebruik niet vanzelfsprekend. Staatssecretaris Heijnen gaat collega-minister De Jonge (Wonen) wijzen op de mogelijkheden van circulair gebruik van bestaande bouwelementen. We gaan daarom samen met Lagemaat, de minister en woningcorporaties uitnodigen voor het kenniscentrum van Lagemaat in Heerde. Daar zien zij de circulaire bouwonderdelen met garantie. Ook bespraken we de mogelijkheden om de Gelderse kennis, inzichten en ervaringen van het circulair delven en bouwen verder te vergroten.
Helga Witjes kijkt terug op een inspirerend gesprek met de staatsecretaris en de Gelderse koplopers. “We maakten vervolgafspraken en daar komen we binnenkort op terug. Om circulair ondernemen verder te brengen, is enthousiasme en doorzettingskracht nodig. Dat vraagt om samenwerken tussen Rijk en provincie. We hebben elkaar gewoon nodig”.