Hermes busvervoerder voor 2 jaar vervoergebied Veluwe-Zuid

Hermes gaat vanaf 11 december 2022 het busvervoer verzorgen in het vervoersgebied Veluwe Zuid.
Hermes busvervoerder voor 2 jaar vervoergebied Veluwe-Zuid
Gepubliceerd op: 30-augustus-2022

Onder Veluwe Zuid vallen onder andere de stadsdiensten in Ede, de buurtbussen 505 en 511 en de scholierenlijn 679 en een aantal streeklijnen. Daarnaast 2 snelle busdiensten: C2: Apeldoorn-Beekbergen-Arnhem en C3: Wageningen-Ede. De dienstregeling blijft op hoofdlijnen hetzelfde als in 2022. Hermes zet dieselbussen in. Het streven is dat deze aan de hoogste duurzaamheidsnorm voldoen voor deze brandstoffen (Categorie 5 en 6). Dit is het resultaat van de onderhandelingen over het noodcontract voor 2 jaar. 

Betalen met je bankpas

Met de vervoerder hebben we afspraken gemaakt over samenwerking met aanbieders van andere mobiliteitsdiensten én het invoeren van het nieuwe betalen. Nu betaalt iedereen de busrit met een ov-pas of een kaartje. Dat kan in de toekomst met een bankpas, mobiele telefoon of smartwatch of creditcard.

Indeling van vervoersgebieden wijzigt

In december 2022 eindigt het huidige noodcontract met Keolis, de huidige vervoerder voor het vervoersgebied IJssel-Vecht. Veluwe Zuid moet in de toekomst deel uit gaan maken van een ander vervoersgebied: Rijn-Waal. Hierin zit ook de regio Arnhem-Nijmegen. In deze regio rijdt nu vervoerder Hermes (onderdeel van Transdev Nederland). De aanbesteding voor Rijn-Waal moesten we uitstellen vanwege de coronacrisis. De vervoerders kunnen niet goed een aanbieding doen vanwege onzekerheid over het aantal reizigers. Ook de stijgende kosten voor brandstof en personeel spelen een rol bij onzekerheden over het openbaar vervoer.

Opnieuw noodcontract

Vanwege het uitstel van de aanbestedingen voor langere periodes moeten we opnieuw noodcontracten afsluiten. Deze noodmaatregel mag maximaal 2 jaren duren. Het contract start in december 2022 en eindigt in december 2024. Het contract is onderhands gegund. Hermes heeft ook het noodcontract voor 2 jaar voor de regio Arnhem-Nijmegen.