Hattem en Oldebroek pakken hittestress aan

12 groene speelplekken in Oldebroek en een versteend plein omtoveren tot een groene oase in Hattem. 2 voorbeelden van de 65 projecten, waarmee Gelderse gemeenten hittestress te lijf gaan.
Kinderen spelen met een waterbak, er zijn ook ballonen
Gepubliceerd op: 20-januari-2023

Met steun van provincie Gelderland is er € 4 miljoen voor de uitvoering van hitteprojecten. Vrijdag 20 januari 2023 nam gedeputeerde Peter Kerris een kijkje. 

Hittestress

Gelderland wordt steeds heter. Dit is niet alleen slecht voor de natuur, maar raakt ook de gezondheid van onze inwoners. Hittestress kan vermoeidheid, uitdroging en ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral onder ouderen en kwetsbare groepen. Hittestress kan uiteindelijk dodelijke gevolgen hebben. Volgens het CBS zorgen hittegolven voor honderden extra sterfgevallen, vaak door uitdroging. 

12 Groene speelplekken

Met steun van de provincie gaan Hattem en Oldebroek de strijd tegen hittestress aan. Samen met het waterschap richt gemeente Oldebroek 12 groene speelplekken in: met meer groen en minder steen. Dit zorgt niet alleen voor verkoeling, maar het zorgt er ook voor dat water wordt vastgehouden. Deze waterspeelplekken moeten ontmoetingsplekken worden voor de hele buurt. 

Groen Icoon Veldhoeve

In Hattem wordt het versteende plein Veldhoeve omgebouwd tot een groen park. Met het planten van struiken en bomen en de aanleg van wadi’s kunnen bewoners elkaar ontmoeten in een groene omgeving. Er wordt ruimte gemaakt voor moestuin voor de kinderen van de kinderopvang. Woningcorporatie Triada draagt ook een steentje bij, door de gevels van gebouwen te vergroenen.

Peter Kerris

Peter Kerris is enthousiast

Het wordt steeds heter en droger in Gelderland. We hebben meer groen en minder steen nodig om hittestress te lijf te gaan. Met deze hitteprojecten zorgen Hattem en Oldebroek voor meer groene en koele plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen spelen.

Gedeputeerde Peter Kerris