Goed op weg naar schoon goederenvervoer dankzij de logistiek makelaar

Gepubliceerd op: 4-oktober-2023

Gedeputeerde Klaas Ruitenberg bezocht op 21 september 2023 de logistieke locatie van Rabelink in Zevenaar. Transport en Logistiek Nederland (TLN) was actief bij dit werkbezoek betrokken. In opdracht van industrie- en groothandelsbedrijven vervoert Rabelink goederen door heel Europa. Ook regelen ze wereldwijd lucht- en zeevrachten.

Schone kilometers maken

Rabelink Logistics maakt bewust de overstap naar schone logistiek. Daarbij laten ze zich adviseren door Christiaan Zweers, logistiek makelaar in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en Achterhoek. Hij wijst ondernemers op subsidieregelingen en denkt mee over mogelijkheden om te verduurzamen. Alwin Schweckhorst, directeur Rabelink Logistics: “Met behulp van AanZET-subsidie krijgen wij in november de eerste 2 elektrische trucks. Door gebruik te maken van de modal shift-regeling vervoeren we de komende 2 jaar 10.000 extra containers van 40 foot (ruim 12 meter lang)  voor een nieuwe klant via de binnenvaart. Daarmee halen we zo’n 10.000 vrachtwagens van de weg. Bij deze stappen heeft Christiaan ons enorm goed geholpen.” 

Portret Klaas Ruitenberg

Verbeterde bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid

Met minder gereden kilometers en met meer efficiency verbeteren we de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid in Gelderland.

Klaas Ruitenberg

Gedeputeerde logistiek

Distributiecentum met zonnedak

De groei van distributiecentra langs snelwegen is onderwerp van gesprek tijdens het werkbezoek. Gelderland is de poort naar Europa en logistiek is belangrijk voor de Gelderse economie. Maar de grote blokkendozen in groene weilanden zorgen zonder een goed ruimtelijk beleid ook voor verlies van: 

  • biodiversiteit,
  • recreatiegebieden
  • Landbouwgrond
  • weidse uitzichten. 

Om de ‘verdozing’ tegen te gaan willen wij bijvoorbeeld dat logistieke bedrijven zuinig zijn met de ruimte en duurzame locaties ontwikkelen. Hoe gaat Rabelink daarmee om? Alwin Schweckhorst: “Ons nieuwe distributiecentrum in Zevenaar is volledig zelfvoorzienend in energie. Op het dak liggen 29.796 zonnepanelen met een totaal oppervlak van 75.000 m2. Dat levert stroom op waar ongeveer vijfduizend huishoudens een jaar mee kunnen doen. Zo dragen we bij aan een gezonde leefomgeving voor de toekomstige generaties. Maar ook onze klanten stellen steeds hogere eisen aan het duurzaam opslaan en vervoeren van goederen.”

Meer rust in de keten

De wereldwijde logistieke keten van grondstof tot eindproduct is reactief en vraaggestuurd, gericht op de wensen van de klant en de consument. Rotterdam is het knooppunt van belangrijke transportroutes van Europa met 15.000.000 containers import en export per jaar. Die routes lopen ook door Gelderland. Rabelink heeft in totaal opslag voor 190.000 palletplaatsen verdeeld over 7 moderne distributiecentra. Over weg, water en door de lucht zorgen ze dat de goederen elke dag weer hun weg vinden naar de eindgebruiker. Het complexe logistieke proces vraagt om goede samenwerking in de keten. Alles draait om kosten en kostprijs; de marges in de logistiek zijn flinterdun en de druk is hoog. Alwin Schweckhorst: “We willen geen nee verkopen. Daarom hebben onze klanten buffervoorraad nodig om snel een product af te leveren. Een zending langer laten liggen is geen optie want dat blokkeert de doorstroom.” Verduurzaming van logistiek vraagt ook om begrip, acceptatie en passend gedrag bij de eindgebruiker. Vandaag bestellen, morgen leveren is voor veel producten echt niet nodig. Meer rust in de keten zorgt voor vollere vracht- en bestelwagens, minder werkdruk en ruimere marges. Dat is duurzamer, veiliger en beter voor de bereikbaarheid in Gelderland. 

Groepsfoto werkbezoek Rabelink 21 september 2023.jpg

Logistiek makelaar geeft advies op maat

Wilt u net als Rabelink Logistics ook de stap maken naar slimme en schone logistiek? En wilt u meer weten over interessante subsidieregelingen en nieuwe maatregelen die impact hebben op uw bedrijf? Maak dan een afspraak met de logistiek makelaar in uw regio voor een gratis adviesgesprek.