Gerestaureerde Oosterkerk krijgt andere bestemming

De Oosterkerk in Aalten ontvangt een subsidie van € 412.682 vanuit provincie Gelderland, bedoeld om de kerk te restaureren.
Gerestaureerde Oosterkerk krijgt andere bestemming
Gepubliceerd op: 18-maart-2022

Nu de vergunningen in orde zijn, beginnen de werkzaamheden waarschijnlijk medio mei 2022. Onder meer de historische elementen worden gerestaureerd. 

Woonbestemming

Ook krijgt dit rijksmonument een andere bestemming. Het pand wordt namelijk een woonzorgvoorziening met zorgstudio’s voor dementerende ouderen. Met de komst van deze bewoners zal de ‘nieuwe’ Oosterkerk op een andere manier veel voor mensen gaan betekenen. 

In tact

Wat van de Oosterkerk behouden blijft, is het sowieso het exterieur. Deze is in goede staat. Het zogeheten Gedenkraam blijft behouden. Destijds is het glas-in-lood venster geschonken door onderduikers, die dankzij het verblijf in de kerk de Tweede Wereldoorlog overleefden. Ook het orgel, een aantal kerkbanken, verschillende muurschilderingen en het plafond blijven in tact. 

Nieuwe woningen

Op de muur van de Oosterkerk staan de woorden: “In het huis mijns Vaders zijn vele woningen.” Deze Bijbeltekst wordt nu heel concreet. Een aannemer gaat 21 zorgunits, een entree, 2 huiskamers en een dagactiviteiten ruimte bouwen. De restauratie en verbouwing zorgen voor verduurzaming van de Oosterkerk. De nieuwe vloeren en buitenmuren worden geïsoleerd. Tenslotte komen er nieuwe raamkozijnen en een milieuvriendelijker ventilatiesysteem. 

Naar verwachting zijn de (herstel)werkzaamheden eind 2022 afgerond.