Gelrepact: samen het arbeidstekort aanpakken

De arbeidsmarkt in Gelderland wordt steeds krapper. Nooit stonden er zoveel vacatures open, terwijl er nog duizenden mensen geen baan hebben. We sluiten een Gelrepact met de 6 arbeidsmarktregio’s, om samen de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken.
GP 2.jpg
Gepubliceerd op: 29-september-2022
Peter Kerris

Enorm tekort in alle sectoren

In alle sectoren komen we mensen tekort. We staan voor enorme uitdagingen voor wonen en energie. Wie gaan die huizen bouwen? Wie plaatsen de zonnepanelen op het dak? We hebben al het talent nodig om die vacatures te vullen. Dat kan alleen als we samenwerken en iedereen meedoet.

Peter Kerris

Gelders gedeputeerde

Stijgende arbeidstekorten

De tekorten op de Gelderse arbeidsmarkt nemen snel toe. In het 1e kwartaal van 2022 stonden er 5 vacatures open voor 1 werkzoekende (UWV). Dat is 3 keer zoveel dan een jaar daarvoor. Vooral in de techniek, bouw, het onderwijs en de zorg is een groeiend tekort aan goed opgeleide vakmensen. Tegelijkertijd verandert het werk snel, waardoor we moeten blijven investeren in scholing en ontwikkeling.

Leven Lang Ontwikkelen

Met het Gelrepact gaan we meer samenwerken met de arbeidsmarktregio’s om de arbeidstekorten sneller én beter aan te pakken. De komende 2 jaar vooral door ‘Leven Lang Ontwikkelen’ te stimuleren en de instroom in krapteberoepen te vergroten.

Goede voorbeelden en onderzoek

We stimuleren (boven)regionale initiatieven om werknemers om- en bij te scholen. En om werkzoekenden, zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar een baan die bij hun past. We delen onze kennis en doen onderzoek naar de knelpunten op de arbeidsmarkt. Provincie Gelderland zet € 3 miljoen in voor de uitvoering van het Gelrepact.

Talent beter benutten

“Met het Gelrepact slaan we de handen ineen om de arbeidstekorten terug te dringen. We delen kennis, leren van elkaars ervaringen en gaan het talent in de regio’s nog beter benutten. En er is heel veel talent in Gelderland!” Aldus, Peter Kerris. 

Scholder an scholder

We hebben vakmensen nodig en willen dat elk talent tot z’n recht komt. Met dit pact werken we daar in Gelderland samen aan. Een uitgelezen kans om van en met elkaar te leren. Scholder an scholder, als een echte naober, zouden we hier in de regio zeggen!

Jorik Huizinga

Voorzitter Arbeidsmarktregio Achterhoek en vicevoorzitter thematafel onderwijs en arbeidsmarkt 8RHK