Gelderse Waarde-Ring voor De Groenerie, De Genders en ZONvarken

Richard Hardeman van de Groenerie, Catrien Weijers van melkveebedrijf De Genders en Rob Nieuwenhuis van ZONvarken hebben vandaag de Gelderse Waarde-Ring gekregen. Gedeputeerde Harold Zoet overhandigde de oorkondes tijdens een lunch met alle genomineerden.
Mensen gezien door een raam
Gepubliceerd op: 13-oktober-2023
Portret Harold Zoet

Waardering voor onze voedselmakers

Ik heb veel waardering en respect voor onze voedselmakers die iedere dag weer zorgen voor voedsel voor iedereen.

Harold Zoet

Gedeputeerde Landbouw Natuur en Stikstof

Verbinding tussen boeren en inwoners

De Waarde-Ring is een initiatief van de Dutch Food Week. De prijs is er om mensen in het zonnetje te zetten die de verbinding tussen boeren en burgers versterken. Verschillende provincies reiken deze week de onderscheidingen uit. De Dutch Food Week wil Nederland bewust maken van ons voedsel. Het evenement werd afgelopen vrijdag afgetrapt op het provinciehuis in Arnhem. Thema dit jaar is ‘weet wat je eet’. 

Lunch van Estee Stroker  

Afgelopen tijd werden verschillende mensen aangedragen. Daaruit werden 20 genomineerden gekozen. Die kregen vandaag als waardering een lunch aangeboden van chef-kok Estee Stroker bij stadstuin Kweekland. Tijdens de lunch werden de genomineerden bedankt voor hun inzet. 3 van hen kregen van ons de Waarde-Ring uitgereikt. 

Richard Hardeman, De Groenerie 

Richard Hardeman maakte gebruik van de provinciale opkoopregeling voor kalverhouders en schakelde over op groenteteelt met boerderijwinkel De Groenerie. Hij heeft daarnaast een speeltuin, een vlindertuin, maisdoolhof en een forellenvijver. Hij doet aan educatie en werkt met mensen met een beperking. Inmiddels levert hij aan restaurant de Sterrenberg in Otterlo. De reststromen van het restaurant neemt hij terug en maakt daar chutneys en kimchi van.  

Richard Hardeman ontvangt een oorkonde

Catrien Weijers, melkveebedrijf De Genders 

Catrien Weijers is een van de grondleggers van Boerderij educatie in Gelderland en misschien wel in Nederland. Ze heeft veel klassen met vele duizenden schoolkinderen, plus begeleidende ouders, jarenlang ontvangen op haar bedrijf en hen kennis laten maken met hoe het er daar uit ziet en hoe het er toegaat. Ze is medeoprichter van Boerenwijs, een samenwerkingsverband van educatieboeren in regio Arnhem en de Achterhoek. 

Rob Nieuwenhuis, ZONvarken 

Rob nieuwenhuis is een van de initiatiefnemers van ZONvarken. Dit is een heel nieuw concept voor het extensief houden van varkens met weinig emissie. Een revolutionaire varkensboerderij waar varkens diervriendelijker, milieuvriendelijker, klimaatvriendelijker, boervriendelijker en buurtvriendelijker gehouden. Via allerlei media draagt de boerderij uit dat het houden van varkens ook heel anders kan.  

“Enorme verscheidenheid” 

“Alle 20 genomineerden zijn inspirerende voorbeelden voor anderen. Het zijn mooie ondernemingen en initiatieven met een enorme verscheidenheid. Akkerbouw, veeteelt, natuurinclusief, biologisch, gangbare landbouw, streekproducten, innovatie, en educatie. Educatie is heel een belangrijke verbinder tussen boeren en inwoners.” Aldus Gedeputeerde Harold Zoet. Volgend jaar wil de provincie de Waarde-Ring weer uitreiken. 

Ga de boer op

Tijdens de Dutch Food Week waren er tal van activiteiten in het hele land. Zo was het op 14 oktober ‘Bedank De Boer Dag’. Gaat u -net als wij- ook de boer op? Dat kan het hele jaar door. Kijk voor adressen van Landwinkels en Boerderijwinkels bij u in de buurt.